Sport

2010.08.04. 19:19

A legendás játékosnak lehangoló a véleménye az NB I-ről

Húsz éves profi pályafutás után a térdsérülései miatt felhagyott az aktív játékkal Gulyás Róbert. A center őszintén beszél a magyar játékosokról, szurkolókról és a sportágat körülvevő közegről.

Balázs László

A paksi center több mint százszor szerepelt a magyar válogatottban. 2005-ben beválasztották minden idők legjobb 25 magyar férfi kosárlabdázója közé.

– Kerek egésznek érzed a pályafutásod?
– Igen. Nem az a típusú ember vagyok, hogy utólag rágódok rajta, mi lett volna ha… Három országban ünnepelhettem bajnoki címet; voltam Európa-válogatott; játszottam az Euroligában; nemzetközi kupadöntőben szerepeltem – válaszolta Gulyás Róbert. – El lehet játszani a gondolattal, hogy ha néhány dolog változik, mi történik. Nem foglalkozom ezzel.

– A legnevesebb bajnokság, az NBA viszont kimaradt a sorból. Emiatt nem bánkódsz?
– Soha nem tartozott a kedvenceim közé a tengerentúli bajnokság. Voltak puhatolózások, de konkrétumig nem jutottunk el. Az Euroligát sokkal többre becsülöm.

– Hoztál rossz döntést a pályafutásod során?
– Talán a moszkvai és a mariupoli kitérőm nem sikerült jól. Keleten még nem érik el a Nyugat-európai bajnokságok színvonalát szervezettségben. Talán én is túl sokat vártam. Elfelejteni azonban nem lehet, hiszen ott is sokat tanultam. Mai fejjel már nem vágnék bele.

– A legjobb játékos, aki ellen játszottál?
– Nem nagyon emelnék ki senkit. Minden posztra tucatszám tudnék neveket mondani. Az 1999-es Európa-bajnokságon, illetve a nemzetközi kupákban egymás után jöttek szembe a nagy nevek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Gulyás Róbert (fehérben) őszintén beszélt a sportágat körülvevő közegről (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

– Melyek egy klasszis kosárlabda-játékos ismertető jegyei?
– Teljesen megváltozott a játék, a játékosokról alkotott felfogás. Amikor elkezdtem, még a technikai tudás dominált. A jó kezű, a pályán jól látó egyéniségek vitték a prímet. Ma már a fizikális paraméterek kerültek előtérbe. A kosárlabda észjáték. Ha valaki egy bizonyos szituációban felismeri, hogy mi a jó megoldás, többre értékelem, mintha dobott volna 10 pontot. Kellenek az alapok, de a technikai képzettséget többre értékelem. Magyarországon sok játékos nem kapja meg a korának megfelelő képzést. Ez nem csak az utánpótlásedzők hibája, a fiatalok hozzáállásával is baj van.

– A Magyarországra igazoló külföldieknek ugródeszka vagy játékostemető az NB I?
– Ha ugródeszka lenne, akkor könnyebben igazolnának erősebb bajnokságba. Ötszáz játékosból csak néhányat tudnék mondani, aki megállta a helyét, Chris Monroe vagy Marcellus Sommerville ilyen. A hazai piac nem nagy és túl belterjes. A sportág hű tükörképe az országban uralkodó viszonyoknak. Sokan hiszik, hogy értenek valamihez, aki valóban konyít a szakmához, azt elnyomják. Nagy karrierről álmodó külföldi nem jön ide.

– A kosárlabdára is igaz, fejétől bűzlik a hal…
– Évekig kaotikus állapotok uralkodtak a szövetségben. Azóta nem foglalkozom az MKOSZ-szel, amióta lemondtam a válogatottságot. Logikátlan pontvadászat a mienk. A szabályrendszerét mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja. Vannak nevezési feltételek, de könnyen ki lehet játszani őket.

– A 2008/2009-es idény kezdetén a bírósztrájk miatt szükségjátékvezetők fújtak mérkőzéseket!
– Rájuk kell nézni és látod, hogy kevesen fogtak labdát a kezükbe. Az a jó játékvezető, akiről másnap nem tudod megmondani, hogy sípolt-e a meccsen. Sokszor megtalálják őket – nem ok nélkül. A játékosok, vezetők, szurkolók is rá fogják valakire a vereséget. Jó kibúvó a csapatoknak. Először mást szidunk, csak utána nézünk tükörbe.

Évekkel ezelőtt volt egy legendás kiszólásod: „két év múlva kit fogtok szidni" – kérdezted egy nézőtől.
– A mienknél sokkal öregebb demokráciájú országokban több ezer embert beperelhettem volna becsületsértésért. Sokan azt gondolják, ha megveszik az ezer forintos belépőt, mindent megtehetnek. Egy igazi szurkoló nem szidja az ellenfél játékosát. Franciaországban öt év alatt egy-két esetben hallottam csak pocskondiázást. A magyar drukkerekre jellemző attitűd: amíg ellenfél szidjuk, ha hozzánk igazol Isten!

– Vannak magyar sztárjátékosok?
– Egyre inkább kiveszőben vannak az egyéniségek. Az NB I-ben a 30 év alatti játékosok közül senkit nem tudnék ajánlani egy külföldi ügynöknek. Tehetségeink vannak, de túlsztároljuk őket. Valaki dob két triplát, másnap már ódákat zengnek róla.

–  Több mint negyed évszázad a kosárlabdában nem kevés. Nincs szükség a tapasztalataidra?
– Egyelőre semmilyen megkeresést nem kaptam. Dávid Kornél is csak most kapcsolódott be a székesfehérvári kosárlabda életbe: az NB I/B-s Fehérvár KC elnöke lett. A vezetők nem szeretik, ha játékos kerül a vezetésbe, aki ráadásul nagyobb tapasztalattal rendelkezik mint ők. Kivételek lehetnek. Vannak klubok ahol régi, meghatározó játékosok irányítanak. Ilyen például a ZTE és a Kaposvár.

– Akkor most a civil életre koncentrálsz.
– Dombóvári barátommal, Halmai Balázzsal közösen vezettünk nyári kosárlabdatábort a Balatonon. Paksról és Dombóvárról 18 gyermek jött el. A tervek szerint jövőre lesz folytatása. Edző nem szeretnék lenni. Sok időt töltöttem távol a családomtól, egy edzőnek majdnem ugyanannyi időt kell a pályán lennie, mint egy játékosnak. Ezt nem szeretném.

– Három gyermeked van, a legkisebb két éves. Élsportoló lesz valamelyikből?
– Nem erőltetem. A nagyobbik lányom nem sportol, a fiam örökmozgó. Önálló egyéniségek – az édesanyjukkal közösen segítjük őket, hogy megtalálják a számukra megfelelő elfoglaltságot.

Névjegy

Gulyás Róbert

Születés ideje/helye: 1974. 07. 28., Dombóvár

Magasság: 213 centiméter

Profi klubjai

Atomerőmű SE (1990-1999)

Pau Orthez (1999-2000)

Chalon sur Saone (2000-2002)

Adecco ASVEL Lyon (2002-2004)

Dinamo Moszkva Region (2004)

Olympiakosz Pireusz (2004-2005)

Panellinios Athén (2005)

Ülker Istanbul (2005-2006)

Unicaja Málaga (2006)

Azovmas Mariupol (2006-2007)

Atomerőmű SE (2007-2010)

Török bajnoki címet szerzett az Ülkerrel, ukrán bajnok lett a Mariupollal, 2009-ben magyar bajnoki aranyérmet nyert az Atomerőmű SE-vel.

Születés ideje/helye: 1974. 07. 28., Dombóvár

Magasság: 213 centiméter

Profi klubjai

Atomerőmű SE (1990-1999)

Pau Orthez (1999-2000)

Chalon sur Saone (2000-2002)

Adecco ASVEL Lyon (2002-2004)

Dinamo Moszkva Region (2004)

Olympiakosz Pireusz (2004-2005)

Panellinios Athén (2005)

Ülker Istanbul (2005-2006)

Unicaja Málaga (2006)

Azovmas Mariupol (2006-2007)

Atomerőmű SE (2007-2010)

Török bajnoki címet szerzett az Ülkerrel, ukrán bajnok lett a Mariupollal, 2009-ben magyar bajnoki aranyérmet nyert az Atomerőmű SE-vel.

Gulyás Róbert (fehérben) őszintén beszélt a sportágat körülvevő közegről (Fotó: Gottvald Károly) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!