Sport

2010.08.31. 16:56

A Sió Kupán mutatja meg magát az új KSC

Öt NB I-es magyar csapat, valamint a szerb Vrsac szerepel a szekszárdi sportcsarnokban pénteken rajtoló 41. Sió Kupa női felkészülési tornán.

TEOL/R.G.

Nincs az országban még egy ilyen régi, tradicionális kupasorozat, mint a Sió Kupa. Az első tornát 1970-ben a néhai remek tréner, Szabó Ödön ötlete alapján rendezték meg, a jugoszláv Tapolcanka, a lengyel Pruskov és az NSZK-beli AH 1860 Hagen, valamint, a házigazda, akkor még Szekszárdi Vasas néven szereplő egylet részvételével. Azóta még 39 viadalt hoztak tető alá a szervezők, s a múltban olyan remek csapatok léptek parkettre a tolnai megyeszékhelyen, mint a csehszlovák Lokomotiv Bratislava, az akkori Szovjetúnióhoz tartozó Dinamo Kijev, a már orosz színekben érkező Uralmas Jekatyerinburg, vagy a szintén orosz Csevakata Vologda.

A legjobb magyar klubok (Pécs, Postás) is rendre visszatérő vendégei a tornának, amely évek óta kitűnő felkészülési lehetőség a bajnoki szezonra. A legtöbb győzelemmel a Diósgyőr büszkélkedhet, ők hatszor nyerték meg a kupát, a BSE öt győzelmével a második helyen áll a rangsorban.

A házigazda Atomerőmű-KSC Szekszárd eddig háromszor nyert, legutóbb 2006-ban. Az idei tornára a Zalaegerszegi NKK, a Vasas Csata, a Nanette FTC, a Szeviép-Szeged és a szerb Hemofarm Vrsac fogadta el a meghívást. Velük kell megküzdenie majd az újjáalakult KSC-nek, amely ezen a kupán mutatja meg először, hol is tart valójában a bajnoki felkészülésben.

– Nolc-tíz napos lemaradásunk van, és az öt-öt elleni játékhelyzeteket sem tudtuk gyakoroni. Éppen ezért jól fog jönni számunkra a Sió Kupa, ahol élesben mutathatjuk meg, mit tanultunk eddig – mondta Ujhelyi Gábor, a KSC edzője. – Rossz hír, hogy Tajkov Nikoletta porcsérülést szenvedett, így rá nem számíthatok, várhatóan három-négy hetet kell kihagynia. Hogy milyen csapat lesz az idei KSC? Teljesen más, mint az eddigiek. A korábbi szekszárdi csapatok egymásra épültek, most pedig egy teljesen új keret jött össze. Korban sokkal egységesebb a társaság, csak még össze kell érnie. A Sió Kupán szeretném viszontlátni a gyakoroltakat, elsősorban indítások után szerzett könnyű kosarakat remélek, és azt, hogy megalkuvát nem tűrően fog küzdeni a társaság.

A Sió Kupa legutóbbi tíz kiírásának győztese. 2009: MiZo Pécs 2010. 2008: BSE, 2007: Sepsi BC (román), 2006: Atomerőmű-KSC Szekszárd, 2005: Diósgyőri KSK, 2004: Csevakata Vologda (orosz), 2003: Delta ICP Kosice (szlovák), 2002: Soproni Postás SE, 2001: Atomerőmű-KSC Szekszárd, 2000: MiZo-PVSK.

A Szeged és a Fradi nyitja a tornát

A 41. Sió Kupa programja. Szeptember 3., péntek: Szeviép-Szeged–Nanette FTC 15.30, Atomerőmű-KSC Szekszárd–ZTE NKK 17.30. Szeptember 4., szombat: Nanette FTC–ZKK Hemofarm Vrsac 9.30, ZTE NKK–Vasas Csata 11, ZKK Hemofarm Vrsac–Szeviép-Szeged 16, Vasas Csata–Atomerőmű-KSC Szekszárd 18. Szeptember 5., vasárnap: Helyosztó az 5. helyért 9, bronzmérkőzés 11, döntő 14. Ünnepélyes eredményhirdetés 15.30.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!