Sport

2011.03.08. 14:19

Vigyázzon! A jól megszokott dolgok megváltoztak

Az elmúlt hetekben több, a mezőgazdasági termelőket, őstermelőket érintő változás történt. Szekszárdon új helyre költöztek a falugazdászok, és februártól új igazgatósághoz is tartoznak.

TEOL/M.I.

Szekszárdon már nem a megszokott helyen, a belvárosban, az FM hivatalnál fogadják az ügyfeleket a falugazdászok, hanem a volt állategészségügyi állomáson.

A Tormay Béla u. 18. szám alatt. Az új helyen a parkolási gondok is megoldódtak. Tóth Ferenc kormánymegbízott a költözést azzal indokolta, hogy januártól a munkáltatói jogokat a megyei kormányhivatal Élelmiszer-lánc és Állategészségügyi Igazgatósága gyakorolja felettük. A falugazdászok szakmai irányítását egyébként továbbra is a földművelésügyi igazgatóság látja el.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szekszárdi falugazdászokat a volt állategészségügyi állomáson lehet megtalálni. A képen Perjés Csaba (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

A gázolaj-támogatás elszámolásával kapcsolatban is történtek változások. Nem csak a nyomtatvány új, de 2200 forint illetékbélyeget is csatolni kell hozzá. Ezt célszerű előre megvenni a postán, és azzal együtt felkeresni a falugazdászt, mert ott nem lehet megvásárolni.

Dr. Vida György, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója elmondta, januártól két igazolással kell ellátni a gázolaj-támogatáshoz szükséges nyilatkozatot.

A megművelt föld helyrajzi száma alapján a munka elvégzését a kerületi állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal igazolja, a másikat, amely a földterület nagyságát igazolja, a földhasználati lap alapján a földművelésügyi igazgatóság adja ki. Emiatt a nyomtatvány annyiban módosult, hogy januártól az igazolásra jogosult két szervezet aláírását is tartalmazza. Ettől eltekintve az adatlap tartalmában nem változott.

A gázolaj-támogatások beszerzésének módjáról szólva dr. Vida György elmondta: elsőként az illetékes falugazdásznál kell a nyomtatványt kitöltve beadni. Ő igazolja a mezőgazdasági munka elvégzését, majd azt továbbítja a földművelésügyi igazgatóságra. Ezt követően a földművelésügyi igazgatóság küldi meg postán az ügyfeleknek az igazolást. Ez az új szabályozás csak a hivatalnak jelent többletmunkát.

Az őstermelői státuszban, adózásban, jelenleg változás nem történt. Tolna megyében egyébként tavaly  9980 őstermelő érvényesítette igazolványát, amit minden évben célszerű március végéig megtenni. A termelőket az adatszolgáltatások és kötelezettségek teljesítésében eddig is és a jövőben is a falugazdász valamint a kamarai szaktanácsadói hálózat segíti.

Már a kormányhivatalhoz tartoznak

A Tolna Megyei Kormányhivatal 14 szakigazgatási szerv egységeként jött létre január elsején. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megyei szervezetei megszűntek. Feladataikat jogutódként a kormányhivatalokon belül létrejött földművelésügyi igazgatóságok látják el. A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság igazgatója dr. Vida György. A falugazdászok a Tolna Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságához tartoznak. A szakigazgatási szerv vezetője dr. Buri Antal igazgató-főállatorvos.

Az üres falugazdász-álláshelyek betöltése folyamatban van. A Tolna Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága igazgatói teendőit dr. Vörös Géza látja el.

A falugazdászok elérhetőségei:
Szekszárd: Tormay B. u. 18., 74/528-010
Tolna: Polgármesteri Hivatal. 74/440-122
 Bátaszék: Teleház Budai u. 21. 74/591-119
Bonyhád: Bacsó Béla u. 21. 74/452-976
Dombóvár: Szabadság u. 8.  74/461-055
Tamási: Szabadság u. 29. fsz. 74/471-709
Paks: Kápolna u. 2/6, 75/421-689
Dunaföldvár: Tavasz u. 2/14, 75/341-320
Nagydorog: polgármesteri hivatal 75/532-019
Ügyfélfogadás: hétfő-csütörtök: 8.00-16.00, péntek: 8.00-13.30

Az üres falugazdász-álláshelyek betöltése folyamatban van. A Tolna Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága igazgatói teendőit dr. Vörös Géza látja el.

A szekszárdi falugazdászokat a volt állategészségügyi állomáson lehet megtalálni. A képen Perjés Csaba (Fotó: Gottvald Károly) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!