Sport

2011.05.06. 11:54

Nyolcszáz futót várnak a Borvidék Félmaratonra

Szombaton másodszor rendezik meg a megyeszékhelyen a Borvidék Félmaratont, amelyre nyolcszáz futót várnak a szervezők az ország minden részéből.

Balázs László

Tavaly 780-an teljesítették a távot. Idén eddig 630 előnevezés futott be, a verseny a 4RUN sorozat második állomása, a helyszínen további 150-200 versenyzővel számolnak a szervezők. Öt külföldi országból érkeznek sportolók (Anglia, Németország, Szlovákia, Románia és Szerbia), de egy olasz csapat is jelezte részvételét.

A pálya nyomvonala változott. A városi, sík útvonal rövidült, a borvidék szintén lapos szakasza hosszabb lett, az útvonal áthalad a Bodri pincészet hűvös kupolatermei alatt is. A félmaraton hossza 21,6 kilométer, a szintkülönbség 483 méter. Négy komoly emelkedő várja a résztvevőket, ebből három két kilométer hosszú.

A szekszárdi Kilátót kétszer is megmásszák a versenyzők. A verseny egyedülálló a hazai futóversenyek között. Hiába a nagy szintkülönbség, a nehéz pálya, az amatőr futók között rendkívül népszerű a szekszárdi futam.

Az esemény főszervezői, ifj. Márkus István, a Kadarka Futó Egyesület, a Pont-E Alapítvány és Szekszárd város idén is kitesz magáért. Több mint 150 önkéntes a zökkenőmentes lebonyolításért felel, az útvonalat száz polgárőr és rendőr biztosítja majd. 

A frissítő pontokon a kötelező víz és izotóniás italok mellett fröccsöt is kóstolhatnak majd a résztvevők. A monotóniát nehezen tűrő futókat együttesek szórakoztatják: egy dobos csapat, egy 30 tagú klasszikus hangszerelésű zenekar, valamint egy rock&roll banda felel a jó hangulatért. A célba érkezők az ajándékok mellett (érem, póló, csokoládé, víz, üdítő) egy üveg, szekszárdi bort is hazavihetnek.

Tavaly szekszárdi győztesnek tapsolhattak a nézők. Czencz Péter most is rajthoz áll, mellette a korosztályos bajnok, Zsigmond Előd is ott lehet az élbolyban. Az ötezres magyar csúcstartó, Csillag Balázs ezúttal váltóban indul.

A nőknél tavaly abszolútban Csatári Mónika második lett, idén minden esélye megvan arra, hogy győzzön. A legfiatalabb induló a 12 éves helyi Szekeres Zsolt, aki már több félmaratonon is futott. A rajt (14 órakor) és a befutó a történelmi belvárosban, a célkapu a triatlon vb-t is megjárt chip-es időmérő szerkezet.

Balázs László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!