Sport

2014.09.28. 08:39

„Büszkék lehetünk a nanjingi fiatalokra”

Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Budapesten a nanjingi ifjúsági olimpián kitűnően szerepelt magyar sikercsapatot. A MOB elnöke szerint a sportszerű csapaton érződött az erő, az elszántság.

B. L.

„Büszkék lehetünk a nanjingi ifjúsági csapat eredményeire. Ezek a sikerek egy olyan összefogás eredménye, amely minket, magyarokat büszkeséggel tölthet el. Bízom benne, hogy két év múlva a riói olimpián minél több nanjingi fiatal állhat rajthoz, és ott szintén sikeresen tudnak szerepelni – mondta köszöntőjében Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. – Utólag elmondhatjuk, a reményeinket beváltották: a nyolcadik helyezést értük el a nemzetek rangsorában, olyan országokat megelőzve, mint Németország, az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia. Ebben a csapatban érződött az az erő, az az elszántság, az a nagyon sportszerű viselkedés, amivel a magyar csapat az ottaniak szimpátiáját is kivívta.”

Zsolt hozzátette, örömmel látja, hogy vannak ma Magyarországon olyan fiatalok, edzők, támogatók, szponzorok, családi háttér, amivel ilyen csodálatos eredményeket lehet elérni. „Persze, sok minden kell a sikerhez. A tudásnak, az akaratnak, az elvégzett munkának köszönhető, hogy ilyen remekül szerepeltünk Nanjingban” – húzta alá. A MOB első embere hangsúlyozta, hatalmas köszönet illeti a szülőket is, hiszen egykori sportolóként nagyon jól tudja, mekkora lemondással jár a sportolás, és mekkora szükség van a nyugodt családi háttérre.

„Emellett köszönetet mondok a magyar kormánynak, hogy mind a tizenhat sportághoz, mind az utánpótlás fejlődéséhez kapcsolódóan folyamatosan támogatta és támogatja a magyar ifjúságot” – fogalmazott Borkai Zsolt.

Az ünnepségen beszédet mondott Dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára is. „A Nanjingban helytálló fiatalok újfent bizonyították, fényes jövő előtt áll a magyar sport. Az ifjúsági olimpia előtt bíztunk benne, hogy ezúttal sem maradnak el a sikerek, az érmek, és fiataljaink fel tudtak nőni a feladathoz. Nincs kétségem afelől, hogy a mostani eredmények, tapasztalatok a felnőtt versenyeken kamatozni fognak” – adott hangot bizakodásának a sportvezető.

Az eseményen nanjingi aranyérmeseink is mikrofont ragadtak, elsőként Grátz Benjámin úszó, aki 200 méter vegyesen arany-, 200 m pillangón pedig ezüstérmet nyert: „Fantasztikus élményekkel gazdagodtam Nanjingban, a kint szerzett tapasztalatok sokat jelentenek majd a további fejlődésem szempontjából.”

Péni Istvánnak szintén két érmet akasztottak a nyakába (légpuska vegyescsapatban aranyat, 10 m légpuskában bronzot), és harmadik helye kapcsán megemlítette: kínai riválisa időközben a felnőtt világbajnokságon sem talált legyőzőre – csak hogy szemléltetni lehessen, milyen erős mezőny verődött össze a YOG-on.

A párbajtőr egyéni bajnoka, Esztergályos Patrik a lányok kedvence volt Kínában, de mindenkit megnyugtatott, nem szállt fejébe a dicsőség: „Azon a bizonyos napon remek formát fogtam ki Nanjingban, a siker azonban csak arra ösztönöz, hogy a jövőben még keményebben dolgozzak. Hogy ez Rio vagy Tokió szempontjából mit jelent, arról korai beszélni.”

Szilágyi Liliána saját bevallása szerint még mindig a történtek hatása alatt van, óriási fegyverténynek tartja, hogy 100 m és 200 m pillangón is diadalmaskodott, s reméli, ezzel még messze nem ért véget a sikersorozat.
Aranyérmes judósunk, Gercsák Szabina az ifi olimpia óta az ifi világbajnokság mezőnyén is végigsöpört: „Fantasztikus hetek állnak mögöttem, egészen álomszerű, ami velem történik. Bízom benne, hogy ez még csak valaminek az eleje!”

Utolsóként a 200 m pillangón első aparhanti Kenderesi Tamás – a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. színeiben versenyez – jutott szóhoz, aki az elmúlt hetekben a pihenést választotta, immár azonban újult erővel száll medencébe azért, hogy a jövőben se maradjon adós a jó eredményekkel.
A nanjingi éremtáblázaton hat arany-, hat ezüst- és tizenegy bronzéremmel végeztünk. Csak összehasonlításul: ez az adat négy éve Szingapúrban 6-4-5 volt.

Legsikeresebben úszóink szerepeltek, a négy aranyérem (Szilágyi Liliána 2, Grátz Benjámin, Kenderesi Tamás) mellett egy ezüstöt (Grátz Benjámin) és három bronzot (Sztankovics Anna 2, Szabó Norbert) szorgoskodtak össze. A Tolna megyei sportolók közül a dombóvári Tóth Lili Anna bronzérmes lett 2000 méteres akadályfutásban; a cselgáncsozó Sárecz Márton (Gemenc JK) és a kajakos Koleszár Zoltán (ASE) idő előtt kiesett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!