Sport

2014.11.07. 18:10

Bölcskén átszakadhat a gát

Tizenkét forduló után a Közép-csoport 12. helyén áll a Bölcskei SE NB III-as csapata, amelynek játékosai összeszorított fogakkal küzdenek, s megpróbálnak felülkerekedni saját démonaikon.

Balázs László

Aludt egyet a történtekre, és revideálta vasárnapi szavait Buzás Attila, a Bölcskei SE NB III-as labdarúgócsapatának vezetőedzője, miután együttese a 12. fordulóban 2–0-s vezetésről 3–2-re kikapott Szentlőrincen. „Ilyen mérkőzés még Bölcskén sem fér bele, ennek következményei lesznek” – hangzott az értékelés a meccs után az edző szájából, aki azóta már másképp látja a dolgokat.

– A Szentlőrinc elleni vereség nem az első alkalom volt, hogy egy szinte már megnyert meccset elveszítettünk. A vezetésünk után már nem tudtuk azt a játékot játszani, mint előtte. Ennek a labdarúgóimban lévő pszichés gát az oka, ezt kell feloldani bennük – jegyezte meg Buzás Attila. – Tisztában vagyok vele, hogy nagyon sokat dolgozunk – olykor a hét napból hatot kinn vagyunk a pályán –, ezért lenne igazságtalan, ha csak bennük keresném a hibát, és mindent az ő nyakukba varrnék. Látjuk, hogy más csapatok milyen körülmények között dolgoznak, ránk pedig azt sütik, hogy „falusi” csapat vagyunk, rossz pályával. Rengeteg véleményes szituációban tévedtek a kárunkra, s ebből az előttünk álló együttesek rengeteg profitáltak.

A Bölcskét nyáron úgy kérték fel az NB III-as indulásra. Miközben vannak olyan városok, ahol a futball megyei szinten tengődik.

– A keret átlagéletkora 25 év alatt van. Öt tizenegyest fújtak be ellenünk a mérkőzések döntő pillanataiban. Mondanom sem kell, javunkra egyetlen egy büntetőt sem ítéltek. Ezek a döntések nagyban befolyásolták az összecsapásaink végeredményét. Nem vagyunk durvább, szabálytalanabb csapat, mint az átlag – folytatta a pro-liszensszel rendelkező fiatal szakvezető. 

A Pakson is megfordult Horváth Ferencet október végén az MLSZ egy bajnoki mérkőzésről eltiltotta a kispadtól, mert egy súlyos belépő után valóban nem irodalmi stílusban („Ez sem sárga b… meg”) kérte számon a bíró döntését. A tréner elfogadta eltiltását, ám az egyenlő mércét hiányolta. Véleménye szerint az élvonalban dolgozó külföldiek gyorsan megtanítják őket az angol, szerb, olasz és a német nyelv néhány szavára.

– Nagy gond a magyar fociban, hogy intelligens, szabad véleményt nem szabad megfogalmaznia az edzőknek, mert az MLSZ szankcionálja, sőt bünteti a  véleménynyilvánítást – szögezte le Buzás. – Sok összecsapásunkon nekünk állt a zászló, néhány játékvezetői ítélet azonban a labdarúgóim mentális erejét és büszkeségét fűbe tiporta. Feltenném kérdést: a becsületesen, tisztességesen dolgozó edzőket ki fogja megvédeni a pályák felkészületlen, alulteljesítő nagy uraitól? A szakvezetőket kirúghatják?! Miért nincs egy olyan fórum, ahol az egyesületek, edzők – adott esetben játékosok – bizonyíthatják igazukat?

Ma sem lesz könnyű dolga a piros-fehér gárdának, hiszen a tabellán harmadik helyen álló Kozármislenyt fogadják. A Duna-partiak erőssége a szervezettségük, míg a vendégeknél néhány játékos kreativitása befolyásolhatja a végeredményt. Nem a Bölcske a derbi esélyese, abban biztosak lehetnek az ultrák, hogy Budaiék nem feltett kézzel mennek ki a pályára, s mindent megtesznek a győzelemért. 

– Nekünk kis sikerekből kell építkeznünk. Az egyesület kiáll a játékosai mellett – akik fiatalok, tehetségesek –, lelket kell önteni beléjük. Erős a bajnokság, sok a „profi” csapat, ugyanakkor azt mondom, hogy ennek a 2800 lakost számláló településnek még soha nem volt ilyen jó csapata – hangoztatta a tréner. – A sportdiplomácia szerepe sem elhanyagolható, sajnos mi ebben gyengébbek vagyunk, mint néhány riválisunk. Azt gondolom, hogy semmivel sem vagyunk jobbak vagy rosszabbak a többi magyar NB III-as alakulatnál. Arra azonban nagyon büszkék lehetünk, hogy a falu és az egyesület lehetőségeihez képest évek óta túlteljesítünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!