Sport

2014.12.29. 11:31

Visszapillantó (1): aranycsináló paksi dzsúdósok

Nemcsak országosan, megyei viszonylatban is akadtak remek sporteredmények a 2014-es esztendőben. Háromrészes összeállításunk első felében januártól áprilisig igyekeztünk csokorba szedni a történéseket.

Rónai Gábor

Fotó: MOLNAR GYULA

JANUÁR

9.: Csertői Aurél lett az NB I-es labdarúgó-bajnokságban szereplő MVM-Paks vezetőedzője. A szakember azt a Horváth Ferencet váltotta, akivel pocsék őszt produkált az atomvárosi együttes, akit decemberben szerződtetett a Győri ETO FC. Csertői Aurél Lengyel Ferenc, Gellei Imre, Kis Károly, Máté Csaba, Tomiszlav Szivics és Horváth Ferenc után a paksi klub NB I-es történetének hetedik szakvezetője lett.
12.: Ezüstérmet szerzett a Hepp Kupában az Atomerőmű-KSC Szekszárd női kosárcsapata. A Szabó Noémi dirigálta egylet a döntőben 80–59-es vereséget szenvedett az MTK-tól. A harmadik helyet az MKB-Euroleasing Vasas szerezte meg, miután a bronzmérkőzésen 90–72-re verte az ELTE-BEAC gárdáját.
18.: A Majosi SE nyerte meg a szekszárdi városi sportcsarnokban tizenkettedik alkalommal megrendezett Váz-Bau Kupát. A hivatásos futballcsapatok részére kiírt teremlabdarúgó-tornán a második helyet a Bátaszék SE, a harmadikat pedig a Szedres SE szerezte meg. 
29.: Halász Gábor mérlegjavító mérkőzést vívott Budapesten, és a szekszárdiak cirkálósúlyú bunyósának nem is okozott gondot Oláh Csaba legyőzése. A 36 éves bunyós sorozatban nyolcadik mérkőzését követően hagyta el sikerrel a ringet.

FEBRUÁR

1.: A Szekszárdi Fekete Gólyák KC NB I/B-s női kézilabdacsapata nyerte meg a XI. Kárpát-Meditop Kupát. A megyeszékhely sportcsarnokában megrendezett viadalon a szekszárdiak a Győri ETO második csapatát, a vajdasági Adát, a felvidéki Naszvadot, az erdélyi Sepsiszentgyörgyöt és a felvidéki Gútát utasították maguk mögé. Az FGKC a fináléban 30–22-re verte a győrieket.
2.: Remekeltek az Atomerőmű SE versenyzői Bulgáriában: Csoknyai László és Bor Barna egyaránt ezüstérmet szerzett a Szófiában megrendezett European Open elnevezésű cselgáncsversenyen. Előbbi a magyar házidöntőben Krizsán Szabolcstól kapott ki, utóbbit pedig a hollandok U23-as Európa-bajnoka, Roy Meyer állította meg.
9.: Negyedik helyen végzett a férfi kosárlabda Magyar Kupa Pécsett megrendezett nyolcas döntőjében az Atomerőmű SE. Dzunics Braniszlav alakulata a bronzmérkőzésen 85–63-ra kikapott a Kecskeméttől. A döntőben a Szolnoki Olaj óriási meccsen 70–68-ra nyert a Sopron KC ellen.
15.: A Pécsi MFC 3–2-re nyert a Ferencváros ellen a Szekszárdon megrendezett felkészülési labdarúgó-mérkőzésen. A két csapat évek óta a tolnai megyeszékhelyen mérkőzik, nem volt ez másképpen idén sem. Az 1300 (!) néző előtt megrendezett meccsen két gólt szerzett a pécsi Koller Krisztián és a ferencvárosi Busai Attila. A harmadik pécsi gólt Wittrédi Dávid jegyezte.
16.: A PR-Trans együttese nyerte meg a szekszárdi városi sportcsarnokban huszonegyedik alkalommal megrendezett téli kispályás labdarúgó-tornát. A fináléban nagy különbséggel, 8–2-re múlták felül a Kis Dankót. A bronzmeccsen a Tomagro 11–7-re győzött a Kölesd SE ellen. A gólkirályi címet a 66 találatig jutó Rikkers Péter (Tomagro) szerezte meg.
16.: Pályafutása harmadik Világkupa-aranyát nyerte Bor Barna, az Atomerőmű SE cselgáncsozója, aki az ausztriai Oberwartban rendezett versenyt követően állhított fel a dobogó legfelső fokára. A fináléban a kétszeres junior-világbajnok japán Takeshi Odzsitanit verte. Bor 2005-ben a budapesti Hungária Kupán, 2011-ben pedig Bukarestben nyert Vk-aranyérmet.
21. Remek játékkal, 4–3-ra legyőzte a világranglistán negyedik helyen álló orosz futsalválogatottat a magyar nemzeti együttes a Tolnán megrendezett felkészülési mérkőzésen. A találkozóra 500 néző volt kíváncsi a városi sportcsarnokban, a magyar gárdában a korábbiakkal ellentétben egyetlen Tolna-Mözs-játékos sem kapott helyet Sito Rivera kapitánytól.
28.: Vereséggel kezdte a tavaszi szezont az OTP Bank Ligában szereplő MVM-Paks futballcsapata, amely a nyitányon 1–0-ra kapott ki a Puskás Akadémiától.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Bor Barna (a kép bal szélén), Csoknyai László és Cirjenics Miklós (jobbra) sorra szállította a jobbnál jobb eredményeket az év első felében
[/caption]

MÁRCIUS

1.: Csoknyai László, Cirjenics Miklós és Bor Barna is érmet szerzett a Prágában megrendezett European Open elnevezésű cselgáncsversenyen. Csoknyai és Cirjenics a ezüstérmes lett, Bor Barna pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Csoknyai a hetedik, Bor a tizenhatodik érmét szerezte a sorozatban.
9.: A Kreszpark Rangers csapata nyerte meg a paksi teremlabdarúgó-bajnokságot, amelynek hagyományosan az ESZI-sportcsarnok ad otthont. A Krepszark mögött az OVIT SE és az N Plusz T végzett. A gólkirályi címet a 29 találatig jutó Osztermájer Gábor (Kreszpark) szerezte meg.
16.: Taroltak az Atomerőmű SE cselgáncsozói a kecskeméti országos bajnokságon. Az ASE hat aranyat, egy ezüstöt és két bronzot begyűjtve, imponáló fölénnyel végzett az első helyen a csapatversenyben. Kiss Norbert (73 kg), Csoknyai László (81 kg), Cirjenics Miklós (100 kg), Bor Barna (+100 kg), Pupp Réka (48 kg) és Polgár Luca (52 kg) egyaránt a dobogó legfelső fokára állhatott. A második helyezett KSI három arannyal zárt.
16.: Az első osztályban a Bowdentechnika csapata nyerte meg (a Kriszt Kft. és a Tolna VFC előtt) a tolnai sportcsarnokban 27. alkalommal megrendezett Alta Ripa teremlabdarúgó-tornát. A második osztályban a Misó FC a Csel-Szít és az Izomixet utasította maga mögé, a szenioroknál pedig a Tolnai Öregfiúk nyert.
30.: Második helyen végzett a női futsal Magyar Kupában a Tolna-Mözs együttese. A Horváth György dirigálta tolnai csapat a Nagykátán megrendezett fináléban 6–2-es vereséget szenvedett az Astra Kiskunfélegyháza Bulls csapatától.
30.: Csoknyai László és Bor Barna tovább folytatta remeklését. Az Atomerőmű SE mindkét dzsúdósa a dobogó tetejére állhatott fel a Szarajevóban megrendezett Európa Kupa-viadalon. Csoknyai szerb, szlovén, orosz, osztrák és német, Bor pedig egy szerb és egy bosnyák cselgáncsos mellett három oroszt is elbúcsúztatott. Cirjenics Miklós a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Studer Zsuzsa (jobbról), Zele Dorina és Tamis Dorottya annak örül, hogy az Atomerőmű-KSC Szekszárd női kosárcsapata a Győr másodszori legyőzésével megszerezte az ötödik helyet a női első osztályban
[/caption]

ÁPRILIS

5.: A Bátaszék SE nyerte meg a tavaszi szezon, és az egész idény legnagyobb érdeklődéssel kísért rangadóját. Dienes Pál együttese a megyei élvonal 21. fordulójában 3–1-re nyert a Dombóvári FC-Róna ellen, így egypontos előnyét négyre hízlalta riválisával szemben. Az összecsapást – amelyen a hazaiak részéről Jaksa Péter, Horváth Gergő és Calka Norbert, a vendégektől pedig Kovács Róbert volt eredményes – 500 néző tekintette meg.
12. Szenzációs meccsen, egy 48 yardos mezőnygóllal nyert 31:28-ra a Szekszárd Bad Bones a Budapest Eagles ellen a divízió II-es ameikaifoci-bajnokság nyitányán. Egy másodperccel a vége előtt Greiling Mihály szerezte meg a mindent eldöntő mezőnygólt (Field Goal).
13.: A Szekszárdi Fekete Gólyák KC 28–19-re nyert a Budaörs KC ellen az NB I/B-s női kézilabda-bajnokság Nyugati csoportjának rangadóján. Tabajdi Ferenc együttese ezzel a sikerrel négy pontra növelte előnyét a tabellán legfőbb ellenlábasával szemben.
19.: Nem kezdődött jól az Európai Túraautó Bajnokság 2014-es szezonja a Borbandi Zsolt alapította teveli Unicorse istálló számára. A franciaországi nyitóversenyen egy ütközés után leesett az ajtó az Alfa Romeo 156 S2000-esről, így Kiss Norbertnek nem jutott sikerélmény.
26.: Nagyon hosszú, 225 napon át tartó böjtöt tört meg az MVM-Paks NB I-es futballcsapata. Csertői Aurél gárdája ennyi idő után örülhetett győzelemnek az NB I-es focibajnokságban. Az atomvárosiak Diósgyőrben nyertek 4–0-ra, Szabó János, Bartha László, Simon Attila és Könyves Norbert góljaival.
30.: Történelmi győzelmet aratott az Atomerőmű-KSC Szekszárd az UNI Győr ellen a női kosárlabda NB I-ben. Magyar Gergely tanítványai 77–65-re nyertek az ötödik helyért rendezett helyosztó szekszárdi összecsapásán, s miután idegenben is győztek (60–52), így az ötödik helyen végeztek a 2013/2014-es idényben. A szekszárdi klub fennállásának második legjobb eredménye volt ez, a 2001/2002-es idényben Ujhelyi Gábor irányításával negyedik lett a KSC.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!