Síkfutás

2017.08.06. 11:12

Justin Gatlin reméli, hogy végre a sportág is elismeri

Korábban kétszer is eltiltották doppingvétség miatt.

Justin Gatlin reméli, hogy a londoni atlétikai világbajnokságon a 100 méteres síkfutásban aratott szombat esti győzelmével kivívja sportága elismerését, és diadala arra inspirál majd másokat, hogy helyre lehet hozni a hibákat.

A 35 éves amerikai sprinter a közönség nagy megdöbbenésére legyőzte a visszavonulás előtt álló Usain Boltot. A nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai futót egy másik amerikai, Christian Coleman is maga mögé utasította. Gatlin a BBC-nek adott interjújában úgy fogalmazott: szeretné, ha „harcosként” tekintenének rá.

„Visszatértem a sportba, keményen dolgoztam, tiszteletben tartottam minden szabályt és büntetést”

- mondta a futó, akit az előfutamok, az elődöntő és a döntő után is kifütyült a több tízezer fős közönség. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, 2010-es visszatérése óta nem volt része a londonihoz hasonló ellenséges fogadtatásban, amelyet annak tud be, hogy a nézők érezték, „veszélyessé vált Bolt” számára.

Justin Gatlin először amfetaminszármazékokkal akadt fenn doppingvizsgálaton 2001-ben. Azt állította, a figyelemhiánya miatt gyerekkora óta szedett gyógyszerek miatt lett pozitív a tesztje. Akkor egy évre tiltották el. 2006-ban újra megbukott a vizsgálatokon, akkor tesztoszteronnal. Az örökös eltiltást csak a hatóságokkal való együttműködés révén tudta elkerülni, nyolcéves eltiltását végül fellebbezését követően négy évre mérsékelték.

Justin Gatlin 9.92 másodperces idővel nyerte a klasszikus távot, 21 éves honfitársa, Christian Coleman 9.94 másodperces idővel lett a második, Usain Bolt 9.95 másodperccel a harmadik.

„Christian kiváló atléta, ő lesz az elkövetkező évek csillaga” – mondta róla Gatlin, hozzátéve, hogy a szombat este azonban Usain Bolté volt. Usain Bolt, aki korábban csak egy alkalommal kapott ki Gatlintől, a verseny után így méltatta ellenfelét.

„Kiváló versenyző, jó ember, mindig tisztelni fogom sportolóként. Megérdemli, hogy itt legyen, letöltötte büntetését, és keményen dolgozott a visszatérésért és azért, hogy a legjobbak egyike legyen”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!