JEGYZET

2020.06.18. 06:30

Rebrovot elismerni

Novák Miklós

A nyugodtan legendásnak nevezhető Jimmy Hogan óta (aki 1917 és 1921 között ötször lett bajnok az MTK-val) Szergej Rebrov az első külföldi edző, aki kétszer is – ráadásul egymást követő két évben – aranyérmet nyert a labdarúgó NB I-ben. Immár hatodik éve csak külföldi edző vezette csapat futott be elsőként az NB I-ben: 2015-ben a Videoton Joan Carillo, 2016-ban a Ferencváros Thomas Doll, 2017-ben a Honvéd Marco Rossi, 2018-ban a Vidi Marko Nikolic, 2019-ben és 2020-ban a Ferencváros Szergej Rebrov vezényletével. A Fradi ukrán trénerét leszámítva tehát mindannyiszor más és más.

Két érdekes adat a magyar labdarúgás történetéből, amelyek egyaránt azt mutatják, Szergej Rebrov kivételes személyisége a magyar futballnak. Még ha megjelenése, habitusa, kommunikációs készsége alapján ezt vonakodnánk is kijelenteni. Különösen az elődjével, Thomas Doll-lal összehasonlítva, aki játékosként talán még nála is fényesebb karrierrel büszkélkedhet, s akit – megkockáztatjuk – jobban szerettek a Ferencváros játékosai, alkalmazottai, szurkolói és a sajtó képviselői, úgy általában a magyar futball szerelmesei, mint Rebrovot.

Ám az intelligencia, a népszerűség nem minden. Rebrov máris lényegesen sikeresebb az elődjénél. Nem csupán a két bajnoki cím miatt, hanem mert neki rögtön első nekifutásra sikerült az, ami Dollnak öt év alatt egyszer sem: bejutott az Európa-liga csoportkörébe.

Vajon mi a titka?

Igazságtalanság lenne vele szemben, ha a választ elintéznénk annyival, a Ferencváros jelenlegi lehetőségei messze felülmúlják a három-négy évvel ezelőttieket. Doll 2016-ban bombaerős kerettel, válogatott játékosok egész sorával dolgozhatott együtt, mégis felsült a nemzetközi porondon, a címvédésre sem volt esélye. Mindenekelőtt azért, mert nem tudta fönntartani a csapategységet, idővel már sértetten uralkodni akart a kereten, nem irányítani azt.

Rebrov nem bratyizik a játékosokkal, nem törekedik feltétlenül arra, hogy minden edzésen, minden percben jó legyen a hangulat, fegyelmet követel, nem ismer el előjogokat (ez lett Böde Dániel és Davide Lanzafame veszte), viszont mindenkit tűzben tart. Erre bizonyíték a bajnoki címet végleg eldöntő, Honvéd elleni találkozó, amikor hat alapembert is kihagyott a kezdőcsapatból. Más iskola, más módszerek. Egy külföldi játékosoktól hemzsegő nemzetközi alakulatnál, mint amilyen a mai Ferencváros, úgy látszik, ez a célravezető.

Szergej Rebrovot nem szeretni, hanem elismerni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!