Dárdaiék

Fábik Tibor

Fura helyzet állt elő a Bundesliga 20. fordulójában múlt vasárnap játszott Hertha–Mönchengladbach meccs előtt. A berliniek a tabella utolsó előtti, 17. helyéről várták az összecsapást, mégpedig úgy, hogy az azt megelőző négy, valamennyi idei bajnoki meccsüket elveszítették. És egyiket sem egy góllal. Bochumban 3–1-re, Frankfurtban 3–0-ra kaptak ki, otthon a Wolfsburgtól 5–0-ra, a Union Berlintől pedig 2–0-ra. Ez bizony komoly vesszőfutás, kisebbért is rúgnak ki edzőket, az NB I-ben erről most éppen a Paksról elküldött Waltner Róbert tudna mesélni.

Szó se róla, a Hertha kispadján Sandro Schwarz tréner alatt is erősen rezgett a léc, de a pocsék szereplés miatt nem őt rúgták ki, hanem Fredi Bobic sportigazgatót. Hogy, hogy nem, nálunk az efféle forgatókönyv hasonló esetben szinte elképzelhetetlen. Bobic lapátra tételét a német sajtó is úgy tálalta, hogy elhárult az akadály Dárdai Pál visszatéréséhez a kispadra, akit 2021 novemberében Bobic állított fel. (Az utánpótlásban még dolgozhatott, de tavaly júniusban belement, hogy felbontsák a szerződését, és 25 év után távozott a klubtól.)

Szóval, jött a vasárnapi meccs, de már előtte tudni lehetett, hogy Dárdai középső fia, az ugyancsak kegy­vesztett Márton visszakerül a védelembe.

Aligha véletlen, hogy a német U21-es válogatott játékos éppen akkor szorult ki a csapatból, amikor apját elküldték; Tayfun Korkut, Felix Magath és Schwarz irányítása alatt is csak nagyon kevés lehetőséget kapott. Mintha ezt is Bobic intézte volna... Schwarz a vasárnapi meccsre éppen a 21. születésnapján reaktiválta, a sajtó pedig ezt blikkfangosan úgy tálalta, hogy Dárdai Márton akadályozhatja meg Dárdai Pál visszatérését a kispadra.

A végkifejlet ismert, a Hertha 4–1-re legyőzte a Mönchengladbachot, Dárdai Márton pedig nem csak remekelt a védelemben, 1–1 után 25 méterről bombagólt lőtt a vendégek kapujába. Bekerült a forduló válogatottjába is.

A meccsen Dárdai Pál ott ült a lelátón, a hírek szerint napokkal korábban azért utazott vissza Magyarországról Berlinbe, hogy a Hertha elnökével tárgyaljon az újbóli szerepvállalásáról. Ezek a megbeszélések most vélhetően félbeszakadtak, de talán a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya sem bánja. Van, ami olykor fontosabb.

„Fantasztikus érzés volt látni, hogy a fiam megszerezte az első Bundesliga-gólját” – mondta a büszke édesapa. Azt pedig ne zárjuk ki, hogy már soha nem lesz szeretett klubja vezetőedzője.