Fegyverbe!

Ballai Attila

Három forduló után négy győzelem és öt vereség a magyar csapatok összmérlege a női kézilabda Bajnokok Ligájában. Első látásra azt mondhatnánk, fele­más, de nem az. Nézzük a részleteket! A Győr mindháromszor nyert, két fő riválisát, a Brestet és a CSM Bucuresti-et idegenben gyűrte le – utóbbit szombaton, aránylag simán, 27–23-ra –, aligha kérdéses, hogy a közvetlen nyolcba jutást jelentő első hely várományosa. A BL-újonc DVSC vasárnap súlyos, 36–26-os verést kapott Debrecenben a Bietigheimtől, de reális az esélye a nyolcaddöntő elérésére, ehhez ugyanis mindössze két riválisát, az erőviszonyok alapján a Sävehofot és a Buducsnosztot kell megelőznie. 

A tavalyi BL-finalista Ferencváros eddig háromból semmivel áll, ráadásul három iszonyatos pofont kapott – a szombati, ljubljanai 26–32 is az volt, hiszen a szlovén házigazda tizenegy gólos előnyénél a maga részéről befejezettnek nyilvánította a partit, a viszonylagos felzárkózás csak ennek köszönhető. A Fradi jelenleg utolsó, és ha a negyedik körben nem győzi le a Rapid Bucuresti-et – de elsősorban önmagát –, már kiszámolni is nehéz lesz, hogyan evickélhetne tovább.

Csakhogy van ennél nagyobb baj is. Nem az FTC-é, nem is a DVSC-é, hanem közös. 

Az év végi világbajnokság előtt több nyílt sebből vérzik a válogatottunk.

 A Győrben Szöllősi-Schatzl Nadine pozíciója és formája stabil, de Győri-Lukács Viktóriát dán mestere egyértelműen második számú jobbszélsővé sorolta vissza. A Ferencvárosban Klujber Katrin nyolc gólt vágott Ljubljanában, ám vele éppen az ellenkezője történik, mint honfitársaival; „csapágyasra” van hajtva. Szöllősi-Zácsik Szandra sérülésből visszatérve és egyből a mély vízbe dobva súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett, Kukely Anna észrevétlen epizódszerepeket kap, Bordás Réka annyit sem, Ljubljanában a padon sem jutott neki hely. Még a megingathatatlannak hitt Márton Gréta is elbizonytalanodni látszik az új móditól és a BL-vesszőfutástól. 

A Debrecen elsősorban magyar forrásból merít, de a legutóbbi mínusz tíz miatt ez sem egyértelműen biztató hír. Ha hozzávesszük, hogy a Podgoricába önkéntes száműzetésbe vonult Háfra Noémi is alig jut lehetőséghez, a helyzet aggasztó.
Miközben a magyar női kézilabda számára az év fő mérkőzését nem a Győr, a Fradi vagy a Loki vívja, hanem december 4-én a válogatott, a vb-n, Montenegró ellen. Azon múlik a sorsunk. Az igazi csata lesz. Nem mehetünk neki fegyver nélkül.