Huszonkettő

Petrik József

Jó két hónapja teljes erővel dübörög a sznúkervilág. Egymást érik a rangosabbnál rangosabb, illetve magasabbnál magasabb gázsival kecsegtető versenyek. Ilyen volt például a Sanghaj Masters, amelyen a győztes 210 ezer fonttal lett gazdagabb. Ez akkora összeg, hogy a sportág élmezőnye azzal sem foglalkozott, hogy a kínai viadal nem volt rangsoroló verseny. Azaz, az itt szerzett helyezések és a velük járó pénzdíjak nem számítanak bele a világranglistába. Tegyük hozzá,

a sznúker talán az egyetlen olyan játék, amelyben teljesen egyértelmű az, hogy miként alakul ki a versenyzők közötti rangsor; ezt az egy adott időszakban keresett pénzösszeg határozza meg.

Visszakanyarodva a versenyekre, a kínai kaland után az English Open következett, és azon egy szenzációszámba menő sorozat is elindult. A brentwoodi versenyen az angol Judd Trump diadalmaskodott. A sportstúdióban ült szakkommentátorként „minden idők legjobb világbajnoki ezüstérmese”, a szintén angol Jimmy White, aki hat vb-finálét veszített el egyébként hosszú és sikeres pályafutása során. Ő Trump egyik golyópozicionálására nemes egyszerűséggel csak annyit mondott, hogy ez volt a világ legjobb gurítása, amelyet valaha látott. Adhatunk a szavára, White-ról elhihetjük, hogy látott már egy-két ragyogó megoldást a zöld posztóborítású asztal körül. Persze a lényeg az volt, hogy Trump nyert a kínai Anda ellen.

A nyílt angol bajnokság után ismét felkerekedett a sznúkertársadalom nyugati fele, hogy keletre utazzon, a kínai Vuhan Openre. Itt is Trump nyerte a döntőt. Végig óriási formában sznúkerezett, ha mégsem, akkor pedig Fortuna fogta a kezét. Ennek megfelelően, ami Sanghajban nem jött össze neki, az Vuhanban sikerült. Övé lett a győztesnek járó trófea, és ez a bankszámláján is megmutatkozott. A sznúker elitjének azonban sok ideje nem maradt sem búsongani, sem örömködni, mert várta a versenyzőket Belfast és a Northern Ireland Open, az északír bajnokság. Ez a harmadik nagy rangsoroló torna volt, amelyet behúzott Judd Trump. S ezúttal a hétszeres világbajnok és világelső Ronnie O’Sullivan nyilatkozta a látottak után, hogy erre csak Judd képes… Egész pontosan arra, hogy huszonegy mérkőzést nyerjen zsinórban.

És képzeljék el, a top sznúkerjátékosok már ismét Kínában vannak, a Tiencsinben zajló International Championshipen. A tornán címvédő Trump azonban a huszonkettedik sikere után a legjobb 32 között kiesett, így a finálét most nélküle vívják vasárnap. Ezzel egy páratlan sorozat ért véget.