Malacok

Fábik Tibor

Vívóinknak kimondottan jó évük van, hiszen a nyáron a milánói, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon háromszor szólt a magyar himnusz: aranyérmes lett a párbajtőröző Koch Máté, férfikardcsapatunk (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás) és női kardcsapatunk (Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka, Márton Anna, Szűcs Luca) is, a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi pedig egyéniben harmadikként zárt. 

Ezek az eredmények olimpiai kvótát nem érnek, a párizsi mezőny majd a kvalifikációs rangsor alapján alakul ki; a vb mindenesetre a legtöbb pontot adja a kvalifikációban. 

Világbajnokaink természetesen kijutó helyen állnak, miként az idei Eb-n győztes, a vb-n ötödikként zárt férfipárbajtőr-csapatunk is.

Milánóban nőipárbajtőrcsapatunk (Kun Anna, Muhari Eszter, Büki Lili, Wimmer Dorina) számára nagyon fontos lett volna, hogy bejusson a legjobb nyolcba, de sajnos kikapott az ukránoktól, majd a 9-16. helyért zajló tusakodásban is csak a 11. helyet szerezte meg. Bár a világranglistán a nyolcadik helyen áll, ez kevés lenne a kvótához. Az ötkarikás játékokon nyolc csapat léphet pástra, azonban a mögöttünk levők közül Ázsiának és Afrikának is „jár” egy hely. 

Szóval, a lányoknak bele kellene húzniuk, hogy előrébb rukkoljanak a rangsorban. A Magyar Vívószövetség alelnöke, a női párbajtőrben kétszeres egyéni olimpiai bajnok Nagy Tímea a hét végén Olaszországban sorra kerülő, legnanói világkupaverseny előtt igazán egyedi módszerrel próbálta feltüzelni a csapatot. Motivációs beszélgetésre hívta a társaságot, de csak a versenyzőket – edzők és vezetők nélkül. Szigorúan csak nők egymás között.
– A lányok nagyon cukik voltak, és remélem, a legfontosabb gondolataim átjöttek a beszélgetés során. A fantasztikus Benedek Tibor lassan legendás gondolatát idéztem, mely szerint „mindig én akartam jobban”. 

Azt hiszem, ez rám is igaz volt, és alapja az igazán magas szintű versenyzésnek. A másik alapelvem, amiben hiszek, korábbi mesterem, Udvarhelyi Gábor nevéhez fűződik: „Ha elvégzed a munkát, akkor megtetted a dolgod. Meglesz az eredménye.” Nagyon fiatal és tehetséges ez a társaság, sokra hivatott, fontos, hogy magukénak érezzék ezeket a lényeges gondolatokat. Ha csak kicsit is sikerült segítenem ebben, akkor már megérte – mondta el Nagy Tímea a magyar szövetség honlapján, és megtudhattuk, olimpiai bajnokunk mindenkinek kiosztott egy-egy rózsaszín szerencsemalacot. 

Ha a sikerhez vezető útról diskurálva valakinek hihetnek a párbajtőröző lányok, akkor az Nagy Tímea. De ne becsüljük le a malacok tudvalevő szerencsét hozó képességét sem!