Atom tér

2020.10.08. 20:00

Ragyogóan szép lett a paksi Atom tér

Ünnepélyes keretek között adták át a megújult lakótelepi központi teret Pakson, a felújított tér észak-nyugati részén. Süli János tárca nélküli miniszter köszöntötte az egybegyűlteket, ünnepi téravató beszédet mondott a polgármester, Szabó Péter csütörtökön.

Foray Nándor

20201008_Paks_Tér avató_Molnár Gyula_TN

Fotó: Molnár Gyula

A Tolnai Népújság korábban megírta: a beruházást a többi között az indokolta, hogy a területen megnehezítette a közlekedést a sok lépcső és a töredezett burkolat. A végbement felújítás igényesebb, zöldebb, és korszerűbb közteret eredményezett, ahol már rendezvényeket is bátran lehet tartani.

A lépcsők zömét felszámolták, aminek köszönhetően immáron lépcső használata nélkül is megközelíthetőek az üzletek, amelyek előtetőit felújították. Az üzletek jégmentesítő rendszerének alsó burkolatához 3200 méter hosszú LED-futófény csatlakozott. Bővült a parkolóhelyek száma, létesült két új gyalogos-átkelőhely, továbbá megoldódott az akadálymentesítés, amely rámpafűtéssel egészült ki.

A teljes körű rekonstrukció keretein belül egyaránt megújult a közvilágítás és az utcabútorzat. Háromméteres vízoszlop felbocsátásra képes élményszökőkút és hatezer négyzetméternyi, sok ezer cserjés zöldterület ékeskedik a parkban. A tér biztonságára fejlettebb térfigyelő kamerarendszer felügyel.

A beruházás költsége nettó 1,6 milliárd forint volt, az összeget az önkormányzat a város költségvetéséből, illetve részben kormányzati támogatásból biztosította. A műszaki átadás szeptember 17-én vette kezdetét.

A lakótelepi központi tér nevére szavazhattak a lakosok. Először közösségi hálózaton kérdezte őket Szabó Péter polgármester, azután a paksi háztartások szavazólapokat kaptak, amelyekkel öt névjavaslat közül választhattak: Atom tér, Csete György tér, Daróczy tér, Dr. Tarisznyás Györgyi tér, Makovecz Imre tér. A szavazólapokat szeptember 25-éig lehetett leadni a polgármesteri hivatal előterében, valamint urnába bedobni a Csengey Dénes Kulturális Központ aulájában. Végül Atom térre keresztelték a helyet.

A csütörtök délutáni átadáson a fejlesztések kivitelezője, a Soltút Kft. ügyvezetője, Rencsár Kálmán köszöntőjét is meghallgatták. És persze megtörtént az ünnepélyes szalagátvágás is.

 

A paksi Pro Artis Wind Band együttes a város fejleményeit térzenekoncertjével üdvözölte, amely során könnyűzenei átiratokkal és klasszikus fúvószenei darabokkal varázsolt még jobb hangulatot. A muzsika után a résztvevők sétára indultak, hogy megismerkedjenek az új térrel.

A Pro Artis Művészeti Iskola fúvószenekara, a Pro Artis Wind Band vezetője, Tóth János azt mondta: a város felkérésére mentek ki a téravatóra, és egyrészt korunk slágerei közül játszottak – például az AC/DC-től, a Bon Bontól és Pharrell Williamstől –, másrészt történelmi magyar indulókat adtak elő. Az együttes tizenöt éve működik, jelenleg huszonöt taggal, akik közt nemcsak növendékek, hanem felnőttek is vannak. Céljuk, hogy népszerűsítsék a fúvószenét, a zeneiskolát és a művészeti tanulmányokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!