hobbi

2021.03.02. 11:30

Dubajból is kapott már megrendelést a kismányoki fegyverműves

Riegl János atyai hatásra fordult a puskaművesség felé, de nem egészen úgy történt ez, ahogy azt ennyiből gondolni lehetne. Az is tény, hogy kosfejes faragvánnyal, mint márkajellel egyedivé tett fegyvereit külföldiek is előszeretettel vásárolják.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Ki nem állhatta a lőfegyvert az ebben a kérdésben hajlíthatatlan apa. Cseppet sem vette jó néven, amikor kamaszodó gyermekét a rokonok légpuskával lepték meg. Egyik nap fogta és darabokra törte a számára ellenszenves ajándékot. Fia nem esett kétségbe, nekiállt és addig nem nyugodott, míg össze nem rakta, és meg nem javította a puskát. Egy hónap múlva megismétlődött a jelenet, majd újabb egy hónap múlva szintén.

Így lett Riegl János hobbipuskaműves. Méghozzá olyan elkötelezettséggel és művészi ihletettséggel, ami nemcsak a megyében, hanem külföldön is feltűnést keltett és elismerést aratott.

Kismányoki otthonának műhelye kisebbfajta fegyverraktár. Figyelem, a hobbipuskaműves igazolt vadász, tehát tarthat odahaza sörétes és golyós puskát is! A cső szájától kezdve a zárszerkezeten keresztül a tus végéig valamennyit egyedi veretek és vésett mintázatok díszítik. Mintha éppen egy míves darabokat bemutató múzeum faláról akasztották volna le az összeset.

Riegl János egy mívesen kidolgozott golyós puskával, melynek tokján jól látható a kosfej-faragvány Fotók: Makovics Kornél

– Pedig nem tanultam ezt a mesterséget, legalábbis hivatásszerűen nem – árulta el Riegl János, akinek egyébként szobafestő és mázoló a becsületes szakmája. Ezzel együtt mindennapjainak jelentős részét már hosszú ideje a fegyvereken, benne puskákon és késeken végzett utómunkálatok töltik ki.

– Amikor ismerőseim a műhelyemben rácsodálkoznak egy-egy különleges külsejű puskára, sokszor mondják: rossz­kor születtem rossz helyen – tűnődött. – Merthogy szerintük egy-két határral nyugatabbra kellene élnem és dolgoznom.

Az összes szükséges eszközzel és alkatrésszel rendelkező műhely

Mindezt azonban nem panaszként mondta, és faluját amúgy sem hagyná el. Helyben nyugtázta a közelmúltban, hogy régebben megmunkált fegyvereinek egyikét egy külföldi oldalon tízezer euróért árulták. Az szintén büszkeséggel töltötte el, hogy Dubajból érkezett megbízatásnak is eleget tehetett, a megrendelő megelégedésére. Azt is tapasztalta, hogy kosfejes faragvánnyal, mint márkajellel egyedivé tett puskáit itt-ott már másolják és eredeti Riegl-darabként kínálják eladásra. Ez már valóban művész sors.

Fémet és fát egyaránt megmunkál

– Ha kell, a puska gömbölyű csövét nyolc szögletűre, avagy bordásra alakítom, majd az egészet végig vésem különböző, de egymással harmonizáló mintákkal – részletezte a fegyverekhez hozzáadható saját értéket. – Ugyancsak körbevésem a zárszerkezetet, a zárfogantyúra egyedi, kidolgozott gömböt. A tokot és a tust ugyancsak mintázattal látom el, de utóbbiakat gyakran faragom is, különleges, értékes faanyagból. A motívumok mindegyike saját kútfőből származik.

Borítóképünkön: Riegl János munka közben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!