Sport

2008.11.05. 20:40

Nick Williams remekelt, az Atom revansot vett a Körmenden

Visszavágott az Atomerőmű SE a Lami-Véd Körmend csapatának a tavalyi szezonban elszenvedett két vereségért. A férfi kosárlabda NB I 3. fordulójában 16 ponttal nyert Sabáli Balázs együttese.

TEOL/Hanol Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="335"] Nick Williams (balra) és George Banks. Egy pont volt közöttük, de előbbi örülhetett
[/caption]Atomerőmű SE–Lami-Véd Körmend 86–70 (28–17, 14–16, 18–14, 26–23). Paks, 1200 néző. V: Bognár T., Kiss, Vétek. ASE: NICHOLS 16, WILLIAMS 23/3, GOSA 19/3, Johnson 16, Csaplár-Nagy E. Csere: Kiss Zs. 8/6, Medve 2, Panta 4, Mészáros Z., Morgen. Vezetőedző: Sabáli Balázs. Körmend: Auriantal 4, KOCSIS 13/9, Hegedüs 1, BIALEK 19/6, BANKS 22/3. Csere: McCullough 7/3, Ferencz Cs. 4, Tóth G., Keresztes, Trummer. Vezetőedző: Krivacsevics Dragoljub.

Az eredmény alakulása: 5. perc: 7–10, 8. p.: 14–17, 13. p.: 34–24, 17. p.: 42–31, 25. p.: 48–42, 28. p.: 57–47, 33. p.: 67–52, 37. p.: 80–64.
Kipontozódott: McCullough a 34. percben.

ASE–Körmend, Pakson az év meccse. Tavaly is az volt, aztán mégis mielőbb szerették volna elfelejteni a drukkerek, hiszen a vasiak alaposan elverték (87–74) az egész idényben légiósokat keresgélő Atomot. Most itt volt az esély a visszavágásra. Készült is mindenki, kivéve egyvalakit. Gulyás Róbert sérülés miatt a partvonalon kívülre szorult. Főhetett a feje Sabáli Balázsnak, aki egész héten azon agyalt, miként pótolják a 215 centis óriást. A tréner annak viszont örülhetett, hogy Ashante Johnson kitűnően beilleszkedett a közösségbe – legalábbis az edzések alapján.

A meccs előtt egy kis futball is belopódzott az ASE-csarnokba: paksi és körmendi drukkerek közösen elénekelték a Himnuszt, tiltakozásul a szlovák rendőrök brutalitása ellen, akik több magyar drukkert megvertek a Dunajska Streda–Slovan Bratislava bajnokin. A táborok később sem bontottak zászlót, a kezekben végig magyar trikolórok lobogtak – ezzel jelképezve, hogy bár külön tábort alkotnak, valójában összetartoznak, és mindannyian nemet mondanak mindennemű erőszakra.

Ashante Johnson nem sokat várt vele, hogy bizonyítsa Sabáli mesternek: erőssége lesz az Atomnak. Az első pontot az új amerikai szerezte, majd a vasiak lengyel erőcsatára, Bialek vágott be egy triplát. Jól indult – rosszul folytatódott. Mindkét csapat sokat hibázott, a Körmend azért vezetett mert ők valamivel kevesebbet rontottak (5. perc: 7–10). Kiss Zsolt hármasa adta meg a jelet a Paksnak, amely pillanatok alatt fordított. Szigorított védekezésén az Atom, Gosa és Williams szórta a pontokat, a látogatókon még az időkérés sem segített. Ha Gulyás a pályán lett volna, lehet, hogy az első felvonásban csúnyán leszakad a Lami-Véd, így azonban maradt némi reménye. Auriantal hármasa a második felvonás elején közelebb hozta a Körmendet, de a Krivacsevics-gárda játékán ezen a napon nem érződött, hogy nyerési esélyei lehetnének. Banks igyekezett ugyan, de igazán csak őt lehetett dicsérni. A sérült Fodor-testvérek, Gergely és Márton nagyon hiányoztak a körmendi csapatból, sokkal jobban mint Gulyás az ASE-ból.

[caption id="" align="alignright" width="350"] Trummer Rudolf (jobbról) esélytelen volt Williamssel szemben (Fotók: Gottvald Károly)
[/caption]A szünet után elég volt két három elrontott paksi dobás, és máris megérezte az esélyt a Körmend. Mit megérezte, alaposan le is faragta hátrányát. A 27. percre 50–45-re feljöttek a vasiak, ezekben a percekben tehetetlennek tűnt az Atom. Sabáli szerencsére idejében érzékelte, hogy tennie kell valamit: gyorsan kikérte idejét, és rendezte a sorokat. A Paks egy perc alatt visszaállította a tízpontos különbséget, Johnson a kritikus pillanatokban fontos pontokkal igazolta: érdemes volt szerződtetni. Gosa – ahogy az első két meccsen – ezúttal is remekelt, sőt még arra is maradt ideje, hogy a padló feltörlésébe is besegítsen egy felmosóval küszködő kisfiúnak. Meg is kapta érte a hatalmas tapsot, mint ahogy az ASE is. A záró felvonásban már semmi sem veszélyeztett a paksi győzelmet, a látogatók egyre inkább elfáradtak, s látszott rajtuk: beletörődtek a vereségbe. Sabáli Balázs a végén még a 17 éves Morgen Ferdinándnak is megadta az esélyt a játékra, érezze, tapasztalja meg, milyen egy klassziscsapat ellen kosarazni. Mert a Körmend klassziscsapat, még akkor is, ha ezen a napon nem tűnt annak. A Paks a két tavalyi vereségért könnyedén vágott vissza a Lami-Védnek, amely csak azért úszta meg 16 pontos vereséggel, mert bizony az atomosoknak is volt gondjuk a pontossággal. Így látta a két szakvezető

Így látta a találkozót a két szakvezető
Sabáli Balázs:
– Ezer sebből vérzünk, de így is könnyen legyőztük a Körmendet. Sajnos dekoncentráltak voltunk: a tripláink nem jöttek be és a büntetőket is rosszul dobtuk. Ma ez is elég volt.
Krivacsevics Dragoljub: – Küzdöttünk, de a sok sérülés miatt nem tudtunk jól játszani. Az elsőszámú irányítónkat, Fodor Gergelyt próbáltuk fiatalokkal pótolni, de ez ennyire volt elég az erős Paks ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!