Közélet

2014.07.05. 16:28

Sopronban kezdte turnéját az atomenergiát bemutató kamion

Idei fesztiválturnéja első helyszínére, a VOLT fesztiválra érkezett a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása.

TEOL/Vida Tünde

Fotó:

A Jövőnk Energiája Interaktív Kamionba a nemzetközi hírű Ivan & The Parazol zenekar is ellátogatott. A tagok kipróbálták a magyarországi villamosenergia-termelés több mint felét adó erőmű virtuális kezelőközpontját, illetve az áramfejlesztő kerékpárt is. Rövid, de kimerítő tekerés után azzal szembesültek, hogy nem tudnak így saját koncertjükhöz elegendő áramot termelni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az Ivan & The Parazol zenekar az atomenergiával ismerkedett
[/caption]Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója rámutatott, hogy Magyarországon több módszert is alkalmaznak a szén-dioxid-kibocsátásmentes energia előállítására, de jelentős ipari méretekben csakis az atomerőmű képes hazánkban ilyen módon előállítani energiát. Reméljük, hogy az interaktív kiállításra ellátogató közismert zenészek is ösztönzik a fesztivál látogatóit arra, hogy jobban megismerjék az atomenergia világát és annak előnyeit – tette hozzá.

A Paksi Atomerőmű célja, hogy minél több fiatallal is megismertesse a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően biztonságos technológiáját. A megbízhatóság mellett a folyamatos és magas lakossági támogatás teszi lehetővé, hogy az erőmű a tervezett üzemidejüknél húsz évvel tovább üzemeltethesse a blokkokat, illetve, hogy a paksi telephelyen új atomerőművi blokkok erősítsék Magyarország energiabiztonságát.

A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion a VOLT fesztivál teljes ideje alatt látogatható. Ezt követően az idén Miskolctapolcán megrendezendő EFOTT-on, illetve a szegedi SZIN-en, a kapolcsi Művészetek Völgyén, a Debreceni Virágkarneválon, a Szerencsi Csokoládéfesztiválon és a nyíregyházi Vidor Fesztiválon is találkozhatnak az érdeklődők a kiállítással.

Hat éve úton a kamion

Az országjáró kiállítás hatodik éve viszi házhoz az atomenergiát, eddig összesen több százezren ismerkedhettek meg az atomerőművek működésével, illetve tapasztalhatták meg, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartása az ország energiaellátása és gazdasága szempontjából azért fontos, mert olyan villamos kapacitás épülhet meg, amely károsanyag-kibocsátás mentesen üzemel legalább hatvan éven át, miközben megfizethető árú villamos energiával látja el hazánkat – mondta el lapunknak Mittler István, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!