Közélet

2014.08.01. 11:18

Az esős idő egyelőre elverte a polleneket

Az előrejelzés szerint a csapadékos, meleg, változékony időben a parlagfű pollen robbanásszerű megjelenése várható a levegőben.

Ihárosi

Mérséklődött a pollenkoncentráció az egész országban a 30. héten, tájékoztatta lapunkat a Tolna megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. A csalánfélék virágporának mennyisége a közepes, magas, az útifűé az alacsony és közepes tartományban alakult. A pázsitfüvek pollenkoncentrációja jellemzően csak alacsony szintet ért el. Általában alacsony koncentrációban jelen volt a libatopfélék, az üröm, valamint a kenderfélék virágpora is. Már elkezdődött a parlagfű virágzása, de pollenjéből a héten még csak egy-egy szem fordult elő a levegőben. A kültéri allergén gombák koncentrációja több helyen elérte a magas, vagy nagyon magas szintet az Országos Környezetegészségügyi Intézet mérései szerint. 

A meteorológiai előrejelzés alapján az elkövetkező napokban várhatóan továbbra is mérsékelt marad a pollenkoncentráció. A csalánfélék virágporának mennyisége jellemzően a közepes tartományban alakul, bár helyenként elérheti a magas szintet is. A parlagfű, a pázsitfüvek és az útifű pollenje várhatóan csak alacsony mennyiségben lesz jelen. Az üröm, a lórom, valamint a libatopfélék és a kenderfélék virágporából is előfordulhat egy-egy szem a levegőben. A kültéri allergén gombák koncentrációja elérheti a magas szintet.

Az országos tendenciákhoz hasonlóan Szekszárdon a 30. hét elején erősen visszaesett a pollenszám a levegőben. A csalánfélék mennyisége hétfőn még magas, keddtől csütörtökig közepes, majd átmeneti magas koncentrációra való emelkedés után ismét közepes volt. A pázsitfűfélék, útifű, a kender és a libatopfélék pollenje csak alacsony koncentrációban volt kimutatható a levegőben. A parlagfű pollenje is még csak néhány pollennel volt jelen a csapdában, de csütörtökön már elérte az alacsony szint felső határát. A csapadékos, meleg, változékony időben a parlagfű pollen robbanásszerű megjelenése várható a levegőben.

A kültéri allergén gombák mennyisége egész héten ingadozott a közepes, magas, nagyon magas értékek között. A Cladosporium hétfőn, csütörtökön és szombaton magas, pénteken nagyon magas koncentrációban volt a levegőben, a többi napon csupán a közepes szintet érte el. Az Alternaria hétfőn, pénteken és szombaton magas, a többi napon közepes mennyiségben volt a levegőben. Az esős napokat követő napos, meleg fülledt időben a kültéri allergén gombák mennyisége ugrásszerűen megnövekedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!