Közélet

2014.08.21. 18:19

Európa-bajnokságra készülnek

Stabil pénzügyi háttérrel vágott neki az évnek Őcsény önkormányzata. Ez biztosította az önerőt a pályázati támogatással megvalósuló fejlesztésekhez, és persze bőven van elképzelés a továbbiakra is.

TEOL/Hanol Erzsébet

Ami egy éve még csak terv volt, arról idén már kész tényként számolhatott be Fülöp János, Őcsény polgármestere. A kedvező pályázati elbírálását követően ugyanis napelemekkel látták el a település közintézményeit. A takarékos és környezetbarát megoldás a Tarkabarka Óvoda és Családi Napközi épületét, a Közösségi Házat és a polgármesteri hivatalt érinti.

Rövidesen lezárul a tíz település ivóvízminőségét javító Dél-Tolna Aqua Projekt is, melynek részeként elvégezték a vízmű gépház külső felújítását, két csomóponti akna átszerelvényezését, nyomvonal helyreállítást és a meglévő medence belső felületképzését. Egy külön pályázat révén szeretnék megvalósítani az Őcsény és Decs közötti szennyvíztelep rekonstrukcióját, amellyel csökkenteni tudják a környezeti terhelést.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az őcsényi hősi emlékművet 1923-ban emelték. A felújítás hamarosan befejeződik és augusztus 30-án ismét felavatják a szobrot a falu központjában (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]Küszöbön álló fejlesztés a sportöltöző felújítása, amelyre a társasági adós támogatások révén tudott pályázni a település. A Magyar Labdarúgó Szövetség így 7,5 millió forinttal járul hozzá az összesen tízmillió forintos beruházáshoz. A munkák várhatóan októberben kezdődnek. Nekiláttak már a 2015-ös vitorlázórepülő Európa-bajnokság előkészületeinek is, melynek szervezője az Őcsényi Repülőklub, és így helyszíne az őcsényi repülőtér lesz.

– A nyitányig azonban rendezni kell a reptér sorsát – hangsúlyozta a polgármester. A hangárok, illetve a terület ugyanis az önkormányzat tulajdonában vannak egy 15 hektáros részt leszámítva. Ahhoz, hogy ez a terület is az önkormányzat tulajdonába kerüljön, mintegy 50 millió forint szükséges, de Fülöp János reális esélyt lát a helyzet megoldására. Beszámolt arról is, hogy a következő négy évben – lakosságszám arányosan – 118 millió forintra számíthat a település a megyei területfejlesztési forrásból.

Ebből egyrészt a kereskedelmi szálláshelyek fejlesztését, másrészt a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukcióját tervezik.
Az adósságkonszolidáció óta stabil pénzügyi hátterének köszönhetően a belterületi utak és járdák önerős felújítását is folytatni tudja az önkormányzat. Az elmúlt években nyolc utca már teljes egészében elkészült, az elkövetkező időszakban pedig a még hátralévők burkolatát cserélik majd. Mindemellett a polgármester hosszú távon biztosítottnak látja a közintézmények működését, valamint a civil szervezeteik támogatását. Sőt, reméli, hogy akár az eddigieknél magasabb összeggel is segíteni tudják a tevékenységüket.

Jövőre még egy nagy feladat áll Őcsény előtt, ugyanis ők a Sárközi Lakodalom soron következő szervezői. Ez ügyben viszont még nem tudott biztosat mondani Fülöp János, mivel a megvalósítás nagyban függ attól, hogy sikerül-e pályázati támogatást elnyerniük az ezreket vonzó program megrendezéséhez.

Augusztus 30-án adják át a felújított emlékművet

Megemlékezést tartanak Őcsényben az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából. Ekkor, vagyis az augusztus 30-i ünnepségen adják át a település felújított Hősi emlékművét is. Az Árpád szobornak nevezett alkotást 1923-ban emelték, akkor még csak az I. világégés során elesett 192 őcsényinek emléket állítva. Később aztán a II. világháborúban elhunyt 74 őcsényi neve is felkerült az emlékműre. A szobor közösségi adakozásnak köszönhető, előbb az elöljárók, majd a falu többi lakosa is hozzájárult az elkészítéséhez.

A felújításra az önkormányzat és a református egyház közösen pályázott, és nyerte el a hárommillió forintos támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumától – mondta el Fülöp János polgármester. Az újbóli avató napján „Katonák voltunk” címmel kiállítás is nyílik Gyülekezeti Házban.

A felújításra az önkormányzat és a református egyház közösen pályázott, és nyerte el a hárommillió forintos támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumától – mondta el Fülöp János polgármester. Az újbóli avató napján „Katonák voltunk” címmel kiállítás is nyílik Gyülekezeti Házban. Az őcsényi hősi emlékművet 1923-ban emelték. A felújítás hamarosan befejeződik és augusztus 30-án ismét felavatják a szobrot a falu központjában (Fotó: Gottvald Károly) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!