Sport

2014.08.22. 13:08

Balkezes, nem kétbalkezes

Tizenhat évesen ott van az U18-as korosztály elitjében Pató Balázs, aki naponta több órát edz, hogy megvalósítsa profi karrierről szőtt álmait.

TEOL/Balázs László

Fotó:

Második kiemeltje volt az U18-as országos bajnokságnak, végül bronzérem került a szekszárdi Pató Balázs nyakába a Budaörsön lebonyolított versenyen. A 32-es tábla első helyéről Szintai Dávid (MTK) indult, aki élt is a lehetőséggel. Ennek ellenére Balázsnak nincs oka a szomorkodásra, hiszen zsinórban harmadszor került be a legjobb négy közé.

Nagyapja génjeit örökölte
– A legjobban Kovács Balázs tudta megszorítani Szintait a nyolc között, hét gémet nyert ellene. Ezt követően Koncz Barnabást (Pécs 2000 TC) legyőzve jutott be a döntőbe. Jómagam a harmadikként rangsorolt Bartakovics Marcelltől (Dunakanyar TK) kaptam ki az elődöntőben 6:4, 6:2-re. A szentendrei játékos sem tudta azonban megállítani a fővárosi versenyzőt, aki 6:2, 6:4-re nyert a fináléban – elevenítette fel a történéseket Pató Balázs.

A 16 éves fiatalember nyolcévesen, egy nyári táborban ismerkedett meg a sportággal. Előtte úszott, amit annyira nem szeretett. Szüleivel közös döntés eredményeként került a filccel bevont labda bűvkörébe. Adottságát, tehetségét volt kitől örökölnie, hiszen nagyapja OB II-es játékos volt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pató Balázs (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]– Kilenc-tíz éve teniszezek. Eleinte csak heti egyszer edzettem, 13-14 éves korom óta mindennap ütőt fogok a kezembe. Az idei kivételével nyaranta is mindennap két órát készülök. Napi bontásban ez úgy néz ki, hogy két óra tenisz, két óra konditerem, és 8-10 kilométer futás szerepel a programban – ismertette a másodikos gimnazista. – Kerekes László volt az első edzőm, őt Dobos Zoltán, Dávid Antal és Budapesten Morvai Árpád követte. Jelenleg a Hahn TSE-ben készülök: Hahn János és a bonyhádi Muharos Péter a felkészítőm. Mindegyikőjüktől sokat tanultam.

Balkezes bombázó
Balázs egy évig a fővárosban, a Budapesti Építőkben edzett és versenyzett. A klub megfigyelője egy versenyen szúrta ki a 190 centiméter magas, balkezes fiút, amivel eleve természetes előnyhöz jut a pályán.
– Úgy gondolom nem volt elpocsékolt idő ez a periódus – hangoztatta az ifjúsági korú sportoló. – Másképp és máshogy edzettünk, mindenki versenyző volt, így minden tréning szinte egy versennyel ért fel. Eljutottam nemzetközi versenyekre is: Máltán nyolc közé kerültem.
A szerváiról és a tenyereseiről elhíresült teniszező, aki a hozzáértők szerint rendkívül agresszív és modern teniszt játszik, a terveiről is beszélt.

A salakkirály a példaképe
– Természetesen szeretnék profi lenni, ezért nagyon sokat edzek, és a fonákomat is csiszolni kell. Másodsorban pedig egy amerikai egyetemi ösztöndíj megszerzése a célom. Jelenleg negyedik vagyok a magyar ifi ranglistán, innen szeretnék feljebb lépni. A viadalokon nem lehet lazítani, senki nem kap ajándékba labdamenetet. Minden poénért keményen kell harcolni, s egy hajszálnyi tudásbeli különbség már győzelmet ér – magyarázta a TOP 50-es játékos.

A szekszárdi teniszező inkább versenyző alkat, akárcsak példaképe, a salakkirály Rafael Nadal. (Fizikai ereje nem szabhat korlátokat az eredményességet illetően.) A mallorcai sztárnak egy kisbolygó is a nevét viseli. Pató Balázs ettől még messze van, de az agresszív válaszütésekre és kiváló védekezésre épülő taktikát sokat gyakorolhatja az OB II-es bajnoki meccseken, ahol többnyire győztesen hagyja el az első pályát.

Címkék#Szekszárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!