Közélet

2014.08.25. 18:07

Hat településen végeznek mérést az atomerőmű bővítése miatt

Földtani vizsgálatokat végeznek a következő hetekben több, a Paksi Atomerőmű térségében fekvő településen annak érdekében, hogy értékes információkhoz jussanak a tervezett atomerőművi blokkok létesítéséhez.

TEOL/V.T.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. hétfőn sajtótájékoztatón, majd lakossági fórumon számolt be arról, hogy a telephelyvizsgálati program célja az olyan veszélyek és körülmények meghatározása, amelyeket az új atomerőművi blokkok tervezésénél és biztonságának elemzésénél figyelembe kell venni. A földrengésveszély meghatározásának alapfeltétele a földkéreg ismerete, ezt szolgálják a 3D szeizmikus mérések.

A tervezett blokkok telephelyének 12 kilométeres körzetét érintő vizsgálat során rezgésérzékelőket helyeznek ki a talajra, majd úgynevezett önjáró vibrátor járművekkel – ha ez nem lehet, kisebb robbantásokkal – rezgéseket keltenek. Az ennek nyomán keletkező rezgéshullámok a mélyből visszaverődve értékes információkat szolgáltatnak a talaj és a mély kőzetek rétegtani, illetve tektonikai viszonyairól. Arra törekszenek, hogy csak „minimális, elkerülhetetlen” károk keletkezzenek. Amennyiben ez megtörténik, a tulajdonosokkal egyeztetve megtérítik a kárt.

Ennek módjáról az érintett földtulajdonosok és földhasználók előzetes tájékoztatást kapnak, és ingyenes zöldszámon érdeklődhetnek. A szeptember közepétől október végéig tartó méréssorozat Dunaszentgyörgy, Gerjen, Paks, Pusztahencse, Tengelic és Fadd térségét érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!