Közélet

2014.09.01. 17:14

Ne csak múlt, jövő is legyen

Tolnában a Megyenapot 1999 óta minden évben szeptember elsején ünneplik. Idén Szekszárdra, az egykori Vármegyeháza dísztermébe hívták meg a közélet, a művészeti és sport tevékenység kiemelkedő szereplőit, valamint a vállalkozókat. Idén tizenketten vehették át elismerést.

TEOL/Mauthner Ilona

Hétfőn tizenhatodik alkalommal ünnepeltük azt a jeles eseményt, amely 1699. szeptember elsején történt. I. Lipót császár ekkor adományozott Tolna megyének pecsétet, illetve pecsét használati jogot. A 315 évvel ezelőtti eseményt elevenítette fel dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott is ünnepi beszédében. Elmondta, őseinktől tanulhatunk hazaszeretetet, kitartást.

A közigazgatás átszervezése 2010-ben kezdődött el, erre akkor azért volt szükség, hogy a meglévő bürokráciát, elhibázott finanszírozást felszámolják. Cél a jó állam megteremtése, amely nem más, mint az egyének, a közösségek, a vállalkozások érdekeit a közjó érdekében legmegfelelőbben szolgálni. A közjó pedig azt jelenti, hogy egyensúlyt kell teremteni a számtalan jogos igény között. A jó állam a feltétele egy sikeres nemzet kibontakozásának.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Tolna Megyéért díjat dr. Soczó László, megyei rendőr-főkapitány vette át (Fotók: Gottvald Károly)
[/caption]Ezt követően dr. Puskás Imre, a kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár, a megyei önkormányzat közgyűlésének korábbi elnöke ünnepi beszédét kicsit meghatottan kezdte, mint mondta, talán utoljára áll a díszterem pulpitusán, ahol 2006. október 15-én állt először. Mint mondta, az elmúlt években mindig partnereinek érezte a megye polgárait, az önkormányzatokat, a vállalkozókat, de még az ellenzéket is. Mint mondta, amikor az ország bármelyik pontjáról hazafelé tart, mindig megdobban a szíve, amikor átlépi a megyehatárt. Az érzelmeken túl azonban a legfontosabb mutató az, hogy a fiataljaink itt akarnak-e maradni, élni, családot alapítani.

Sajnos ma még ezen a területen sok dolgunk van, tette hozzá, hiszen nagyon sokan kénytelen elhagyni a megyét egy jobb élet reményében. Nekünk azért kell dolgoznunk, hogy a fiatalok visszajöjjenek, mondta. Ehhez sok-sok együttműködésre van szükség civil szervezetekkel, önkormányzatokkal, cégekkel, vállalkozókkal. Azért kell dolgozni, hogy Tolna megyének ne csak ezeréves múlja, de ezeréves jövője is legyen. Akkor lehetünk igazán büszkék, ha ezt a küldetést tejesítettük, zárta beszédét.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Tolna Megye Kiváló Köztisztviselője díjat kapta Kovács Péter Bonyhád város címzetes főjegyzője
[/caption]A Megyenapot a Bartina zenekar műsora, valamint Németh Judit egy Illyés Gyula vers elszavalásával tette színessé. Az ünnepség a díjak átadásával zárult, tizen kiemelkedő közéleti, művészeti és sport tevékenységükért vették át elismerést, egyet-egyet pedig a megyei német, illetve a cigány kisebbségi önkormányzat adott át.

Tizenketten kaptak díjat kiváló munkájukért

A „Tolna Megyéért” díjat dr. Soczó László, a megyei rendőrkapitányság dandártábornok vette át, négy évtizedes kiváló munkájáért. A Babits Mihály-díjat Lovas Csilla, a Wosinsky Mór megyei múzeum irodalomtörténész-muzeológusa kapta. A Beszédes József-díjat Simcsik Pál, építőipari vállalkozó, a Sipos Márton díjat pedig Varga László a simontornyai sportklubban végzett kiváló munkájával érdemelte ki. Tolna Megye Kiváló Köztisztviselője díjat többen is átvehették, így Herczig Gáborné, a faddi polgármesteri hivatal jegyzője, Kovács Péter, a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal címzetes jegyzője. Tolna Megye Kiváló Közalkalmazottja díjat négyen is megkapták: Gasparics László, a Tamási Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium helyettes vezetője, Ruzsa Éva, a megyei levéltár főlevéltárosa, Pál Krisztina a Bonyhádi Gondozási Központ szakmai egységvezetője, Jobbágy Károlyné a megyei pedagógiai szakszolgálat szekszárdi tagintézményének pszichológusa. Bezerédj István posztumusz díjjal dr. Sümegi Zoltán, Tolna város volt polgármestere munkáját ismerték el. A megyei német kisebbségi önkormányzat Nívódíját Homoródi Károlyné, a hőgyészi német kisebbségi önkormányzat elnöke kapta, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat nívódíját pedig dr. Székely János püspök vette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!