Közélet

2015.05.18. 22:26

Adóbevallás: egyelőre nincsenek hosszú sorok

Nem csak a bevallást kell a NAV-hoz eljuttatni, de az adót is be kell fizetni május 20-ig. Egyelőre nincs nagy sor sem a postán, sem a NAV-nál.

Budavári Kata

Fotó:

Tömeg nem volt, hosszú sor nem alakult ki egyik pultnál sem, de sokan intézték ügyüket hétfőn délután a NAV Tolna Megyei Adóigazgatóságának ügyfélszolgálatán. A várakozók egyike egy hosszú vörös hajú fiatal lány, Oláh Dominika volt. Mosolyogva és büszkén mesélte, hogy ez élete első adóbevallása. Tizenkilenc éves, az egészségügyi középiskolában tanul, és tavaly diákmunkát vállalt, ezért van most itt. Arra a kérdésre, hogy miért nem postán adja fel a személyi jövedelemadó-bevallását, azt válaszolta, szeretné, ha megnézné valaki, hogy mindent jól töltött-e ki. Azt is elmondta, talán öt perce ha érkezett, de ekkor már a pulthoz is kellett lépnie.

Mózsik Szilvia, a NAV Tolna Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense arról tájékoztatott, hogy május 18-ig közel 60 ezer darab személyi jövedelemadó-bevallás érkezett, a várt darabszám mintegy kétharmadát nyújtották be. – Évről évre körülbelül 90 ezer darab személyi jövedelemadó-bevallást várunk Tolna megyében. Tavaly és az azt megelőző évben is közel 5 ezren nem teljesítették az szja-bevallási kötelezettségüket – tudtuk meg a referenstől.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a bevallásban kimutatott befizetendő adót a bevallás benyújtási határidejéig, azaz május 20-ig kell megfizetni. A magánszemélyek a 150 ezer forintot meg nem haladó személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettségüket hat hónapon belül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben is megfizethetik. Ennek választása csak a május 20-ig benyújtott bevallásokban jelölhető. Az első részlet megfizetésének határideje május 20.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A szekszárdi ügyfélszolgálaton az adózók többsége a bevallásával érkezett. A várakozási idő néhány perc volt (fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Az adóbevallást természetesen most is el lehet juttatni az adóhatósághoz postai úton is. Hétfőn délután a szokásosnál is kevesebben voltak a szekszárdi 1-es postán. Egy hölgy elmondta, ő most más intéznivaló miatt jött, a NAV-nak már hetekkel ezelőtt feladta a kitöltött és aláírt űrlapot. Azt is hozzátette: sosem meri a legutolsó pillanatra hagyni, már csak azért sem, mert nem akar hosszú sorokat végigvárni. Szerinte jó dolog, hogy ilyenkor a postaköltséget nem neki kell megfizetnie.

Aláírás nélkül érvénytelen

Az eddig beérkezett szja-bevallások között jellemző hiba, hogy nem megfelelő sorban szerepel a kifizetők által év közben levont adóelőleg. Ha az adóelőleget a munkáltató, kifizető vonta le a magánszemélytől, akkor azt a bevallás 55. sorában kell szerepeltetni, a 64. sorban csak az az adó, adóelőleg tüntethető fel, amelyet az adózó saját maga fizetett meg az adóhivatal felé. Ugyancsak többször előfordul, hogy a családi járulékkedvezményt tévesen határozzák meg a bevalláson. Még mindig gyakori, hogy a bevallás nincs aláírva, pedig e nélkül a bevallás érvénytelen!

Rendelkezés az adó 1 százalékokról

Akárcsak az előző években, úgy most is felajánlhatjuk adónk 1 százalékát egy civil szervezet részére, további 1 százalékkal pedig egy elismert egyházat vagy egy kiemelt költségvetési előirányzatot támogathatunk. Újdonság viszont, hogy 2015-től már csak azok a civil szervezetek fogadhatnak 1 százalékos felajánlást, amelyek korábban regisztráltak az adóhatóságnál. Felajánlás előtt mindenképp ellenőrizni kell, hogy az általunk választott és támogatni kívánt szervezet rajta van-e a regisztrált kedvezményezettek listáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!