Közélet

2017.01.16. 09:59

Facebook-lélektan: irigyek vagyunk az ismerőseinkre

A közösségi média azért jött létre, hogy könnyen tarthassuk a kapcsolatot barátainkkal, és meg oszthassuk boldog emlékeinket. A Kaspersky Lab szakembereinek legújabb kutatása szerint azonban sok embernek inkább negatív érzelmeket tartogat.

Kvanduk Bence ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A pisai ferde toronynál is gyakran készülnek féltékenységre okot adó képek (Fotó: Budavári Kata)
[/caption]

– Két dolog határozza meg a kutatásról a véleményem – kezdte Kitanics Márk pszichológus – Az egyik, hogy van egy felmérés, aminek nincs meg a mintája, időpontja, hivatkozásai, viszont a cégnek, mely elvégzi, azonnal van rá javaslata. Ez gyanússá teszi, kellő kritikával kell kezelni.
Másrészt a szakértő számára, nem tűnt újdonságnak. Az emberek valóban irigyek, melynek háttere, hogy mindenki egy referencia csoporthoz viszonyítja magát, fejtette ki. Ha ettől bármilyen irányba eltér, az valamilyen pszichés korrigálást igényel. Ha úgy látja leszakad, akkor az szorongást, rossz kedvet, vagy akár depressziót okozhat. Hozzátette, az irigység, olyan alap érzelem, mely az evolúciós stratégia része, mivel többre sarkal.

Kitanics Márk véleménye szerint azért hat ennyire a virtuális lét az emberekre, mert a világunk átalakul, egy korábbi abszolút nem gyerekközpontú társadalomból inkább gyerekközpontúvá válunk. Emellett a virtualizáció átszövi mindennapjaink. A Facebook mindent magához köt, személyi asszisztensé válik, és csak azt adja, amit úgy gondol, elvárunk. Kiemelte, nem feltétlenül rossz ez, hiszen azzal se jártunk volna jól, ha a ló imádók megtámadják az autó gyártókat. Hangsúlyozta, meg kell találni az egészséges egyensúlyt, hogy a személyiség ne deformálódjon, de probléma, hogy a gyors változásokat személyiségünk nem tudja követni, lemaradunk, és ez egyre negatívabb érzelmeket kelthet.

Az emberek háromnegyede kilépne
A lájkok utáni hajsza központi szerepet játszik abban, hogy rosszkedvet okoz a közösségi háló. Az emberek 42 százaléka féltékeny, ha a barátaik népszerűbbek, mint ők. A vizsgálatok alapján a felhasználók irigyek, ha az ismerőseik látszólag boldogabb életet élnek.
A kellemes időtöltés ellenére az emberek gyakran keserű érzéssel figyelik barátaik boldog bejegyzéseit a szabadságról, egy hobbiról vagy szórakozásokról, mivel úgy érzik, mások jobban élvezik az életet. Például a megkérdezettek 59%-a boldogtalannak érezte magát, ha olyan buliról láttak képeket, amelyre őt nem hívták meg és 45%-ára negatív hatással voltak a barátok boldog ünnepi képei. Nem meglepő, hogy az emberek 72%-a szerint rendkívül bosszantóak a tolakodó reklámok is, és mélyítik a frusztráció érzését. Egy korábbi kutatás azt is kimutatta, hogy az emberek 78%-át olyan mértékben felzaklatta a közösségi média, hogy véglegesen szakítani akart online jelenlétével. Az egyetlen visszatartó erő, hogy tartanak a digitális emlékeik elvesztésétől, mint például a képeik és a kapcsolataik eltűnése. Ennek megszűntetése érdekében azonban a kutatást végző vállalat már dolgozik egy megoldáson, mellyel a digitális emlékeket menteni lehet majd.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Gémes Balázs
[/caption]Gémes Balázs
A beépített, felugró reklámok idegesítettek már, de mivel ki lehet őket kapcsolni, vagy legalább is olyanokat, amik engem nem érdekelnek el lehet tüntetni, így már nem zavarnak. Főleg a Messenger miatt használom a közösségi oldalt, az ismerőseim posztjai, fotói egyáltalán nem szoktak bosszantani. A reklámok sem zavartak annyira, hogy elgondolkozzam azon, törlöm a profilom. Mivel egy ingyenes szolgáltatásról beszélünk, úgy gondolom, belefér, hogy megjelenjenek néha ezek a hírfolyamomban. Az ismerőseimre viszont nagyon irigykedem – fűzte hozzá kérdésünkre nevetve Balázs.

[caption id="" align="alignright" width="200"] Szereczné Csonka Katalin
[/caption]Szereczné Csonka Katalin
Még nem gondoltam rá, hogy töröljem magam a Facebookról. A reklámok néha zavarnak, amikor pont elkezdek valamit olvasni, és megjelenik valami olyasmi, ami engem abszolút nem érdekel, ez idegesít. Mással nincs problémám. Elég sok mindent töröltek. Tavaly elég mocskos dolgok jelentek meg, mert nekem is van véleményem minden pártról, de nem ott kellene megtárgyalni a benyomásainkat, melyikkel, hogyan szimpatizálunk. Írták is, hogy tisztítják, nem engedik megjelenni a mocskolódást. Ez óriási változás volt, mert az első perctől kezdve felhasználó vagyok, és már tavaly láttam, hogy nagyon nagy tisztulás van.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Csötönyi Pál
[/caption]Csötönyi Pál
Gondoltam már rá, hogy töröljem magam a Facebookról. Nagyon sok olyan tartalmat látok, hogy az emberek olyanokat raknak ki, amire senki nem kíváncsi, de mégis kiposztolják. Az ilyen ismerőseim mellett a hirdetések is zavaróak, melyek a számomra érdektelenek, vagy esetleg undorítóak, vagy hasonló. Tegnap is éppen gondolkodtam rajta, hogy valamit kéne tennem ez ellen. Mindemellett rengeteg olyan ember is rám talál a közösségi hálón, akiknek nem nagyon örülök. Viszont ott van az is, amiért mégsem törlöm magamat, hogy csomó embert csak Facebookon érek el, például távoli ismerőseim, rokonaim.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!