Közélet

2017.01.16. 15:53

Családot alapít a tojó az új párjával

Nemcsak látni, hanem hallani is lehet a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területén a rétisasokat. Új kamerát helyeztek ki az immár egy éve megfigyelt fészekhez.

Vida Tünde ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Lenyűgöző felvételeket láthatnak a nézők a rétisasokról (A szerző felvétele)
[/caption]

A közvetítés egyébként igen népszerű, majdnem ötszázezer látogatást regisztráltak. Dombi Imre természetvédelmi őr elmondta, nagyobb élményt nyújt az online közvetítés, nemcsak a jobb képminőség miatt, hanem azért is, mert hangja is van a kamerának, így sokkal életszerűbb az adás. Ennek köszönhetően még akkor is élvezetes lehet a megfigyelés, ha nincs sas a fészekben, mert lehet hallgatni az erdő hangját, esténként a több ezer vadlibát.

A megfigyelt helyen fészkelő tojó tavaly egyedül maradt, májusban elpusztult a párja. Hamar megjelent a fészek körül az új udvarló egy fiatal hím személyében, amelyet nagyon nehezen fogadott el a fióka. A hím azonban kitartó volt, így most már vele készül a tojásrakásra az anyaállat. A fióka kirepült, július 6-án látták utoljára az igazgatóság szakemberei.
A madárpár egyre többet tartózkodik a Paks közelében lévő fészekben, hozzáfogtak annak tatarozáshoz, otthonosabbá tételéhez. A tojásrakás februárra várható.

A család életét, a fióka ellátását egyenes adásban közvetítő kamera nemcsak a nagyközönség szórakoztatását, információszerzését szolgálja, a kutatók számára is nagyon sok információt ad a fokozottan védett rétisasok életéről, költési, táplálkozási szokásiról. Ez a tudás hozzájárul a fajt érintő fajvédelmi program hatékonyságának növeléséhez.

Dombi Imre arról is beszámolt, hogy 265 regisztrált követője van a webkamerás online megfigyelésnek, a megtekintések száma viszont a november 30-i adatok szerint 484.648. A rétisas pár hétköznapjait a http://filmdzsungel.tv/webkamerak/retisas/ oldalon lehet nyomon követni.

Címkék#Szekszárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!