Ország-világ

2014.11.21. 19:55

Élhető várost ígértek

Megalakult a szekszárdi közgyűlés. Az első ülést egy ökumenikus szentmisét követően tartották csütörtökön este ünnepélyes keretek között a városházán.

Venter Marianna

Fotó:

Az alakuló ülés dr. Molnár Péternek, a Helyi Választási Bizottság elnökének beszámolójával kezdődött, aki ismertette a választás végleges eredményét. Ezt követően vette át tőle megbízólevelét, majd tette le az esküt Ács Rezső. A polgármester esküje után a képviselők vehették át megbízólevelüket. Ekkor Maller Béla képviselő, az Összefogás Szekszárdért Egyesület (ÖSZE) elnöke kért szót, és bejelentette, hogy egészségi okokból ezennel lemond mandátumáról. Mint elhangzott, úgy érzi, nem tudna teljes értékű érdemi munkát végezni, márpedig ennél kevesebbel nem éri be, ezért inkább átadja a helyét Kerekes Lászlónak. Bejelentése után az új képviselő is átvette megbízólevelét, majd mindannyian letették az esküt.

Dr. Molnár Péter záró beszédében Martin Luther King szavait idézte, aki arról álmodott, hogy a köz javáért le tudnak ülni a testvériség asztalához azok, akik a politikában ellenfelek. Mint mondta, bízik abban, hogy a megyeszékhely új közgyűlése munkáját ebben a szellemben végzi majd.
Ács Rezső első polgármesteri beszédében megköszönte az előző testület és elődje, Horváth István munkáját, majd gratulált az új testület tagjainak, és megköszönte a szekszárdi polgárok bizalmát. Jövőbeni terveit ismertetve elmondta, hogy folytatják azt a programot, amelynek alapjait nyolc évvel ezelőtt rakták le. Egy élhető várost építenek, amely visszacsábítja Szekszárdra a fiatalokat, biztos egzisztenciát jelent a családoknak, és gondoskodik az idősebbekről. Az atomerőmű bővítése, a turizmus fejlesztése, a város sportközpont jellegének erősítése egyaránt lehetőséget jelent. Az elérendő célt szolgálja a városi infrastruktúra folyamatos fejlesztése, különös tekintettel a külterületekre, és a jövő őszre a lakosság szolgálatába álló új vízbázis, amely hosszú távon biztosítja Szekszárdnak az egészséges ivóvizet.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Ács Rezső polgármester eskütételét követően a szekszárdi közgyűlés képviselői is fogadalmat tettek a csütörtök esti ünnepi alakuló ülésen (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A közgyűlés a folytatásban három bizottság megalakításáról döntött. A Gazdasági és pénzügyi bizottság elnöke Kővári László, a Humán bizottság elnöke Csillagné Szánthó Polixéna, a Szociális és egészségügyi bizottság elnöke dr. Tóth Gyula lett. A bizottságok megalakulásával elhárult az utolsó akadály is az új közgyűlés érdemi munkája elől. Az első ülést jövő kedden tartják, hogy minél előbb be tudják hozni a négy szavazókörben megismételt választás miatti elmaradásokat.

Ők dolgoznak a megyeszékhelyért a következő öt évben

Szekszárd közgyűlése: Ács Rezső polgármester (Fidesz-KDNP), dr. Haag Éva alpolgármester (Fidesz-KDNP), a képviselők a választókerületek sorrendjében: Ferencz Zoltán József (Fidesz-KDNP), Gyurkovics János (Fidesz-KDNP), dr. Tóth Gyula (Fidesz-KDNP), Kővári László (Fidesz-KDNP), Csillagné Szánthó Polixéna (Fidesz-KDNP), dr. Máté István (Fidesz-KDNP), Zaják Rita Andrea (MSZP-PM-Együtt-DK), Pap Máté (Fidesz-KDNP), Gombás Viktória Rita (Fidesz-KDNP) és a listán mandátumot szerző képviselők: dr. Mezei László Mihály és Rácz Zoltán Rókus (MSZP-PM-Együtt-DK), Szabó Balázs György (Jobbik) és Kerekes László (ÖSZE). A bizottságok külső tagjai: dr. Faludiné Uzsoki Valéria, Horváth Jánosné, Lemle Béláné, Máté Péter, Nepp Péter Zoltán, Szegedi Attila, Szabó Zsolt és Takács Zoltán.

A hatályos törvény alapján határozták meg az illetményeket

A közgyűlés a helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján határozta meg tagjai illetményét. Ennek alapján a polgármester illetményét havi bruttó 747.900 forint összegben, költségtérítését pedig havi bruttó 112.200 forint összegben állapította meg. A főállású alpolgármester illetménye havi bruttó 673.100 forint, költségtérítése pedig 101.000 forint. A képviselők tiszteletdíja havi bruttó 119.815 forint, a bizottsági elnököké pedig havi bruttó 206.082 forint. A bizottságok külső tagjai a képviselői illetmény 50 százalékát, azaz 59.908 forint tiszteletdíjat kapnak havonta. A bizottságok képviselő tagjai – ahogy eddig is – nem kapnak külön tiszteletdíjat a bizottsági tagságért, mert ez a feladat együtt jár megválasztott tisztségükkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában