Az Eb-n is szerepet kaphat

2024.04.19. 11:20

A román bajnokságban is közellenségnek számít az UEFA kedvenc bírója

A nagykárolyi születésű Kovács István ténykedése a Barcelona–Paris Saint-Germain Bajnokok Ligája-mérkőzésen szerte a világon indulatokat gerjesztett. A rutinos erdélyi magyar bíró nem először került a támadások kereszttüzébe, hiszen megtámadta már egy magyargyűlölő román klubtulajdonos, illetve a Sepsi OSK magyar elnöke is.

MW

Kovács István játékvezető piros lapot adott a Barcelona uruguayi védőjének, Ronald Araujónak

Forrás: AFP

Fotó: Josep Lago

A Barcelona-PSG BL-rangadón Kovács István bíró volt a főszereplő, legalábbis a fociszurkolók egy része szerint. A magyar játékvezető összességében 9 (5 barcelonai és 4 párizsi) sárga lapot is kiosztott a 3 katalán piros lap mellé, ennél többször nem került elő lap egyetlen bíró zsebéből sem ebben a Bajnokok Ligája-szezonban. A Barcelona-szurkolók Xavihoz hasonlóan a magyar játékvezetőt találták meg a kudarc okaként – még a Real Madridot támogató újság, a Marca is Kovács Istvánt hibáztatta azután, hogy Spanyolországban a meccs előtt még nagyon dicsérték őt – írta meg az Origo.

Barcelona v PSG - Champions League
Kovács István játékvezető
Fotó: Joan Valls / Forrás: AFP

Az UEFA kedvence

A magyar apától és sváb anyától született Kovács István már tizenöt évesen letette a játékvezetői vizsgát. Testnevelő tanárként végzett, de huszonkét évesen már a román élvonalban vezetett meccset és a Román Szuperkupa döntőjét is megkapta. Kovács 2010-ben lépett nemzetközi szintre, akkor ő volt a legfiatalabb FIFA-játékvezető Európában. A bíró 2011-ben megkapta a magyar állampolgárságot is, majd a következő években egyre több fontos mérkőzést osztott ki neki a nemzetközi szövetség. 2018-ban a FIFA elitbírói közé került

2019-től pedig UEFA-játékvezetőnek is mondhatja magát, így azóta még inkább a középpontba került. A 2022-es Bajnokok Ligája-elődöntőben a Manchester City–Real Madrid találkozót vezette, majd 2022-ben a futballtörténelem első Konferencia-liga-döntőjének (Roma–Feyenoord) is ő volt a bírója – derült ki az Origo oldaláról. A jelenlegi szezonban a hazáján kívül Európa-szerte négy BL-csoportmeccset, egy BL nyolcaddöntőt, egy Európa-liga-nyolcaddöntőt, egy Eb-selejtezőt, és egy Eb-pótselejtezőt vezetett, mielőtt kedden megkapta a Barca-PSG mérkőzést. Hat BL-meccsnél többet senki nem vezetett ebben a szezonban, így az UEFA-nak ő az első számú játékvezetője idén, ami a nyári Európa-bajnokságra is hatással lehet. 

Kovács István 2023 januárjában Nagykároly díszpolgára lett, majd a játékvezetővel nem éppen kesztyűs kézzel bánó román sportlap, a ProSport katari vb-n való tevékenykedéséért kapott fizetését pedzegette. A román újság volt a magyar bíró leghangosabb kritikusa is a Barcelona-PSG meccset követően. A magyar játékvezetőnek a közelmúltban a Bajnokok Ligájában és a román bajnokságban is akadtak nehéz pillanatai.

Romániában is bírálták

A Bajnokok Ligája előző szezonjában is egy negyeddöntős párharc során vált főszereplővé Kovács István. Az olasz házirangadó első meccsén az AC Milan fogadta az SSC Napoli együttesét, és 1-0-s milánói vezetésnél a romániai magyar bíró második sárga lappal kiállította a nápolyiak egyik legjobbját, André Zambo Anguissát. Ám utólag kiderült, hogy a Theo Hernández elleni "szabálytalanságért" nem kellett volna lapot adni, ezért pedig az UEFA úgy döntött, hogy Kovács a 2022-23-as szezon hátralévő részében nem vezethet több európai kupameccset, s eltiltotta a magyar bírót. 

Az idei BL-tavaszon a Barcelona–PSG előtt a nyolcaddöntő első mérkőzései közül az Inter–Atlético meccs volt a romániai magyar focibíróé, és a találkozón a milánói drukkerek egy elmaradt tizenegyest és egy elmaradt kiállítást is számon kértek rajta – olvasható az Origo oldalán. Végül egyiket sem ítélte meg, az Inter így "csak" 1-0-ra győzött, és ez az előny a visszavágóra nem tartott ki az olasz klub számára. Romániában először 2014 októberében, egy Targu Mures–Steaua Bucuresti bajnoki után lett negatív hős Kovács Istvánból, mivel a marosvásárhelyi győzelemmel záruló találkozón teljesen elvesztette az irányítást. 

Universitatea Cluj v Farul Constanta - Romanian Superliga
Kovács István FIFA játékvezető a Románia Superliga mérkőzésen
Fotó: Flaviu Buboi / Forrás: AFP

A szezon végén a tabella első két helyén záró csapat összecsapásán 6 sárga lapot és 2 piros lapot osztott ki a bíró, s a meccsen két Steaua-játékost kórházba is kellett szállítani. Egy 2022-es nyilatkozatában Kovács István arról beszélt, hogy szerinte a román bajnokság legtöbb játékosa a focipályán is alfa-hím akar lenni, és a mentalitásukból fakadóan mindent jobban akar tudni a játékvezetőnél is, ez pedig a román liga egyik legfőbb problémája. E kijelentés óta pedig rendszeresen megtalálják őt a focisták és az edzők.

Amióta a labdarúgásban vagyok, csak gondom volt vele. Nagyon jó bíró volt és most is az, de amikor a mi meccsünkön bíráskodik, hibázik. Most megkaptam a testvérét is. Van-e még valami rokona, hogy bírót csináljon abból is? Küldjék csak a magyarokat bíráskodni a meccseinkre. Hogyan is nyerhetném így meg a bajnokságot? A magyaroknak bajuk van velem

– mondta el az FCSB tulajdonosa, a magyargyűlölőként ismert George Becali, miután csapata 2-1-re kikapott az UTA Aradtól. 

A találkozón Kovács Istvánnak nem volt jelenése, de testvére, Szabolcs volt a videóbírós csapat tagja. Becali azzal is megvádolta a bírót, hogy tudomása szerint Kovács István a CFR Cluj egykori elnöke, Iuliu Muresan cégétől vette a kolozsvári lakását. Néhány héttel a Kovács-Becali-incidens után azonban jött még egy ehhez hasonló botrány Kovács István pályafutásában. 2023 szeptemberében, a román bajnokság szezonbeli 9. fordulójában a CFR Cluj hazai pályán 1-0-ra győzte le a Petrolul Ploiesti csapatát. 

A találkozó után Kovács Istvánt többen az eredmény elcsalásával vádolták, amiért két, teljesen egyértelműnek tűnő tizenegyest nem ítélt meg a vendégeknek. A februári Sepsi OSK - Universitatea Craiova mérkőzés után a sepsiszentgyörgyi klub elnök-tulajdonosa azzal a kéréssel fordult a román szövetséghez, hogy többé ne delegálják Kovácsot a Sepsi meccseire.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában