Nem tudunk kikecmeregni a bajokból

2024.05.10. 14:00

Már itt a jó idő, mégis sok a megfázásos beteg

A sok téli betegség után nagyon bíztunk abba, hogy ha végre beköszönt a nyár és vele a meleg idő, megszűnnek a felsőlégúti betegségek, és a vírusok is irányt váltanak. Lassan május közepe van és még mindig arra panaszkodnak a szülők, pedagógusok, hogy sok a beteg gyerek. Vajon mi az oka annak, hogy nem tudunk kikecmeregni a bajokból?

Mauthner Ilona

Télen abban bíztunk, ha megérkezik a meleg idő, eltűnnek a vírusok is, sajnos nem így lett (illusztráció)

Az idei április és május első fele rendkívül változékony volt. Több olyan nap is akadt, amikor egyszerre két időjárási front is gyötörte az arra érzékenyeket. Számtalan olyan nap volt, amikor reggel még hűvös volt, kora délután pedig már kánikula. Sok olyan felnőttet, gyereket lehetett látni a reggeli órákban, akiken alig volt ruha, nyilván abban bíztak, hogy délutánra úgyis meleg lesz. Ilyenkor azonban könnyű összeszedni valami nyavalyát.

Hiába van már jó idő, sok a beteg

– A naptárhoz viszonyítva az átlagosnál több a beteg a rendeléseken. Főleg felső légúti fertőzések, és abból is a vírusfertőzés dominál. Szerintem a gyermekek keveset tartózkodnak szabad levegőn, nem esznek elég vitamint, zöldséget, gyümölcsöt – mondta dr. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos. – És sajnos sok esetben a szülők bevisznek a csoportokba, osztályokba, óvodába beteg gyermekeket, begyógyszerezve, akik a többieket tovább fertőzik. Jelenleg hányás-hasmenéses, felsőlégúti vírusok döntik le a lábukról a betegeket.

Az időjárási frontok sem kímélnek bennünket

Az időjárási frontok sem kímélik az embereket, szenvednek tőle gyerekek, felnőttek egyformán.

 – Nem tehetek róla, de már a hidegfront érkezése előtt fél nappal kutyául érzem magamat, a vérnyomásom össze-vissza ugrál, ideges vagyok, szédülök, mondta a 48 éves Horváth Péterné. – Bosszant, mert a nálam idősebbek is jobban viselik a frontokat. Anyukám például elmúlt hetvenéves, de nem panaszkodik annyit mint én.

Érzékenyebbek lehetnek ugyanakkor az érrendszeri betegségben szenvedők, a kisgyermekek, az 50 év felettiek, a túlsúllyal vagy immunproblémákkal küzdők egyaránt, mondta az általunk megkérdezett háziorvos. Az időjárást és a fronthatásokat ma már különböző mobilapplikációkkal, neten is nyomon követhetjük. Ha előre készülünk rá, a frontérzékenység jól kezelhető, tette hozzá.

Van aki a hideg-, van aki a melegfrontra érzékeny

Amikor hidegfront érkezik akkor a levegő hőmérséklete és a páratartalom csökken, ugyanakkor nő a légnyomás. A következő tünetek léphetnek fel: heves szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, nyugtalanság, alvászavarok. Erősödhetnek a reumatikus és a gyomorfekéllyel járó fájdalmak, gyakrabban jelentkezhetnek keringési problémák, asztmás és epilepsziás rohamok egyaránt.

Ha a melegfront közelít, a levegő hőmérséklete és a páratartalom emelkedik, a légnyomás csökken. Már a front megérkezése előtt pár órával, számíthatnak bizonyos tünetek megjelenésére az erre érzékenyek. Ilyen lehet a szaporább pulzusszám és légzés, fáradtság, esetleg ingerlékenység, migrénes fejfájás. Nőhet a szívinfark­tus veszélye, erősödhetnek az allergiás tünetek, a gyulladásra való hajlam, csökkenhet a vérnyomás, sőt depresszió és alvászavar is kísérheti.

Tabletták helyett együnk gyümölcsöt

Gyakran kérdezik a szülők, meddig adják még a vitaminokat a gyermekeiknek, mondta dr. Gonda Mária gyermekorvos. A szakmai protokoll szerint egy éves korig folyamatosan kell adni a D vitamint, én három éves korig azoknak a kicsiknek is ajánlom a napi egy cseppet, akik panel lakásban élnek a szüleikkel, mert kevesebbet vannak napon, mint azok, akik családi házban nőnek fel. A nagyobb gyermekeknek a C és D vitaminokat, immunerősítőket a téli időszakra ajánlom csak, ahogy lehet már vásárolni a friss retekből, salátából, szabadföldi eperből, cseresznyéből, úgy már feleslegesek a gyógyszerrel bevitt vitaminok.

A mesterségesen előállított vitaminokról, így a multivitaminokról is megoszlanak a vélemények. Ellenük szól, hogy csak a vitamint tartalmazzák, míg a táplálékban levő egyéb alkotók javítják a vitaminok hasznosulását, felszívódását, és egyéb kedvező hatásaikkal (például antioxidánsok) járulnak hozzá egészségünk megőrzéséhez. A tabletták továbbá olyan anyagokat is tartalmaznak (vivőanyag, tartósító, színezék), amik szükségesek a készítmények kialakításához, de jótékony hatásuk szervezetünkre nincs. Ezért természetes forrásból származó, hőkezelés nélkül készített, tartósítószert és színezéket nem tartalmazó táplálék kiegészítőket javasolt szedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában