Mezőgazdaság

2024.05.11. 07:00

Büntetést kaphat, akinek lejárt a matricája

Javában folynak a munkák a földeken, a permetezőgépekre is gyakran szükség van, hol a szőlőt, gyümölcsfákat permetezik velük, hol a szántóföldeken gyomirtanak. 2020 július 1-től azonban csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkát végezni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) számon is kéri a gazdáktól az érvényes vizsga meglétét.

Mauthner Ilona

Nem érdemes megúszni az 5 évnél idősebb permetezőgépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálatát

Forrás: MW

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Elárulja az  elektronikus nyilvántartás

Immár négy éve, azaz 2020 nyara óta kötelező Magyarországon a használatban lévő növényvédelmi gépek időszakos műszaki vizsgálata. A géptulajdonos termelőknek az 5 évnél idősebb növényvédő gépeiket 3 évente szükséges felülvizsgáltatniuk valamelyik erre jogosult ellenőrző állomáson. A rendszer bevezetése óta eltelt az első 3 éves ciklus, így a tavalyi nyár óta számos növényvédő gépnél esedékessé vált a műszaki vizsga. A Nébih a naprakész elektronikus nyilvántartásában – a Növényvédelmi Gépnyilvántartó Rendszerben – rögzített adatok alapján úgy látja, hogy az érintett termelők közül nem mindenki tett eleget kötelezettségének, azaz nem újíttatta meg növényvédelmi gépe lejárt tanúsító matricáját.

Új permetezőkre nem vonatkozik

Új permetezőt vásároltunk, így ránk még nem vonatkozik a vizsgáztatás, mondta általunk megkérdezett Tolna vármegyei gazdálkodó. Egyébként már annyi jogszabályi előírásnak kell megfelelni, hogy lassan ahhoz is kell egy ember, aki ezt számon tartja, tette hozzá. Figyelni kell minden előírásra, mert komoly büntetésre lehet számítani, ha valami elmarad, vagy elfelejtődik, mondta egy másik.

Leállíthatják a munkavégzést is

A Nébih felhívja a gazdálkodók és szolgáltatók figyelmét, hogy minél hamarabb végeztessék el az 5 évnél idősebb növényvédő gépek ismételt műszaki felülvizsgálatát. A Nébih és a vármegyei kormányhivatalok növényvédelmi hatósági felügyelői rendszeresen ellenőrzik a tanúsító matricák érvényességét. Amennyiben a permetezőgép nem felel meg a követelményeknek, abban az esetben a növényvédelmi hatóság a hiba kijavításáig leállíthatja a munkavégzést, és bírságot szabhat ki.

A gépek megfelelő műszaki állapota a hatékony mezőgazdálkodás egyik alapvető feltétele, mely egyben a biztonságos élelmiszer előállításának záloga is. Mindez pedig a rendszeres felülvizsgálattal biztosítható. A Magyarországon működő, Nébih által kiadott jogosultsággal rendelkező felülvizsgáló állomások naprakész, minden szükséges információt tartalmazó nyilvántartása ide kattintva érhető el.

Segítenek a vizsgák helyszínében

A Nébih honlapján szerepelnek azok az állomások, a felügyelők neve és elérhetőségeik, akik Tolna vármegyére vonatkozóan végzik el a vizsgálatokat, például Felsőszentivánra, Sárbogárdra, Bátaszékre és Bajára is lehet jelentkezni.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!