Agrárium

2021.11.19. 09:30

Év végéig vizsgáztatni kell a permetezőket

Fontos információ az érintett termelők számára, hogy 2022. január 1-től csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkát végezni.

M. I.

20210426 Szolnok Jót tett a csapadékos időjárás a repce fejlődésének és a napsütéses időben elengedhetetlenné vált a növények rovar elleni permetezése. Képen: Szandaszőlős határában Gondos Tamás (balról) és Gulácsi Attila amikor a permetezőgépet készítik elő a vegyszer és a lombtrágya kijuttatásához a szépen virágzó földön. Fotó: Mészáros János MJ Új néplap

Forrás: MW

Fotó: illusztráció

A Nébih e követelmény teljesítését a jövő évben folyamatosan ellenőrizni fogja, és azokkal szemben, akik a kötelezettségüknek nem tesznek eleget, hatósági eljárást indít. A Nébih sem tavaly, sem idén még nem kezdeményezett hatósági eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki igazolni tudja, hogy jelentkezett már a felülvizsgálatra, azonban a túljelentkezés, illetve a járványhelyzet következményeként megvalósuló rendkívüli körülmények miatt nem került még sorra felülvizsgáló állomáson.

Azonban abban az esetben, ha a növényvédelmi gép tulajdonosa még nem jelentette be a gépét a Nébih nyilvántartásában szereplő egyik felülvizsgáló állomáshoz sem, így nem rendelkezik még érvényes vizsgaidőponttal, úgy egy ellenőrzés során emiatt hatósági eljárás indítható vele szemben.

A Nébih szakértői felhívták a gazdálkodók figyelmét arra, hogy 2022. január 1-től a „Megfelelt” vizsgaeredménnyel nem rendelkező növényvédelmi gépek nem használhatók munkavégzésre. Ezért a jövő évi ellenőrzések során a hatóság – az eljárás megindítása mellett – le fogja állítani ezeknek a gépeknek a munkavégzését. Ami ennél is súlyosabban érintheti a gazdálkodókat az az, hogy csökkenhetnek a támogatások is a mulasztás miatt.

Amennyiben – 2021. december 31-ig – nem történt meg az érintett permetezőgépek műszaki felülvizsgálata, a mulasztó gazdának az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia. A Tolna megyei gazdálkodók több helyre is vihetik felülvizsgálatra gépeiket, például Nagydorogra, Kiskőrösre, Szakmárra, Mezőkövesdre előre egyeztetett időpontban.

A Növényvédelmi Gépnyilvántartó Rendszerben országosan regisztrált 19 ezer 126 gépből már mintegy 11 ezer átesett a felülvizsgálaton. A hatóság nyomába eredt a tevékenységet szabálytalanul végző vizsgaállomásoknak is. Arról értesültek ugyanis, hogy egyes gépállomásokon nem végeznek érdemi felülvizsgálatot, hanem anélkül kiadják a matricát, a tanúsítványt. M. I.

Borítóképünk: Több lelkiismeretes gazda már bejelentkezett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!