műszaki vizsga

2021.06.08. 10:30

Nem lehet megúszni a gépek vizsgáit

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Javában folyik a növényvédelmi védekezés, dolgoznak a permetezőgépek a szántóföldeken, a gyümölcsösökben és a szőlőben is. A permetezésnek tehát megkezdődött a szezonja.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ismételten felhívta az érintett termelők figyelmét, hogy idén is csak műszaki felülvizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszaki vizsgával rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkát végezni.

A hatóság nyomatékosan felhívta a növényvédelmi gépek tulajdonosainak figyelmét arra is, hogy a vizsgaidőponttal vagy „megfelelt” vizsgaeredménnyel nem rendelkező növényvédelmi gépek továbbra sem használhatóak munkavégzésre. Ezért az idei évi ellenőrzések során a Nébih munkatársai – az eljárás megindítása mellett – le fogják állítani ezen gépek munkavégzését.

Ugyanez vonatkozik a vizsgán, a rendelkezésre álló vizsgaidőpont ellenére meg nem jelent gépekre is, valamint a „nem megfelelt” minősítést kapott eszközökre is. Külön figyelmet érdemel, hogy 2020-tól kötelező ellenőrizni a permetezőgépeket is. Amennyiben továbbra sem történt meg a bejelentés a műszaki felülvizsgálatra, esetleg a termelő nem jelent meg a megadott időpontban a vizsgán, az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia.

A Nébih honlapján szerepelnek azok az állomások, a felügyelők neve és elérhetőségeik, akik Tolna megyére vonatkozóan végzik el a vizsgálatokat, például Felsőszentivánra, Sárbogárdra, Bátaszékre és Bajára is lehet jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!