Elismerések

2024.05.05. 12:00

Véget ért az idei Szakma Sztár Fesztivál

Az agrár ágazat 63 újdonsült sztárt ünnepelhet.

Teol.hu

Forrás: NAK/Szalay György

Sikerrel zárult az idei Szakma Sztár Fesztivál. Az esemény zárónapján 65 szakmából 21 agrárszakmában, az ország legjobb tanulói, összesen 63 diák részesült elismerésben, akik példát mutatnak a környezetüknek, iskolájuknak, településüknek, sok száz hozzájuk hasonló fiatalnak. A fesztivál ideje alatt a szakmai bemutatók során, a foglalkoztatószigeteken keresztül az általános iskolások és szüleik is megismerkedhettek az agrár- és élelmiszeripari szakmákkal.

Véget ért Szakma Sztár Fesztivál, ahol 21 agrárszakmában, szakképesítésben vehették át megérdemelt díjaikat a diákok az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, valamint a környezetvédelem területén. Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken (OSZTV) 10 technikusi szakképesítésben, míg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyeken (SZKTV) 11 szakmában mérhették össze tudásukat a diákok.

A szakmai tanulmányi versenyek elődöntői Gödöllőn, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen kerültek megszervezésre. Idén első alkalommal az SZKTV esetében interaktív feladatsorokat kellett megoldani, ami újítás volt az előző évek gyakorlatához képest. A központi interaktív és írásbeli elődöntőkön 90 szakképző intézményből 681 versenyző tanuló vett részt.

Az OSZTV és SZKTV döntőkbe végül 285 tanuló jutott tovább és mérte össze elméleti és gyakorlati tudását. A versenyek megszervezése során elsődleges szempont volt olyan versenyfeladatok kidolgozása, amelyek maximálisan kihasználják a vizsgakövetelmények kínálta lehetőségeket. Mindezt annak érdekében, hogy életszerű, látványos, gyakorlatorientált munkaműveletek kerüljenek bemutatásra, amelyek leginkább közvetítik az egyes szakmák sajátosságait, szépségét.

A Szakma Sztár Fesztivál zárónapján összesen 63, szakmánként a legjobb három diák részesült elismerésben. Az újdonsült sztárok díjaikkal, megerősített önbizalmukkal példát mutatnak a környezetüknek, iskolájuknak, településüknek, sok száz hozzájuk hasonló fiatalnak. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Szakma Sztár Fesztiválon elért sikerek elég „hangosak” ahhoz, hogy a versenyzők a díjjal együtt dicsőséget is szerezzenek.

A Szakma Sztár Fesztivál a magyar szakképzés legnagyobb ünnepe, amelynek három éve már az agrárszakképzés is a része. Olyan országos versenynek a nyilvánosság előtt zajló ünnepi lezárása, amely másfél évtized alatt komoly presztízst és népszerűséget vívott ki magának. A szakmai bemutatók során, a foglalkoztatószigeteken keresztül az általános iskolások és szüleik is megismerkedhettek az agrár- és élelmiszeripari szakmákkal. Remélhetőleg sokan közülük ezen a pályán tanulnak majd tovább. Az agrárszakmával, szakképesítéssel rendelkezők nemcsak kézzelfogható szakmai tudást kapnak, hanem biztos megélhetési és folyamatos fejlődési lehetőséget, természetközeliséget, életformát, jövőt.

Forrás: NAK/Szalay György

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara küldetésének tekinti a sikeres generációváltást, ezért folyamatosan azon dolgozik, hogy a mezőgazdaság minél vonzóbb alternatívát nyújtson, minél kecsegtetőbb életpályák ígérjen a fiataloknak. Az agrárszakképzés az elmúlt években felívelő pályára került. A folyamatos megújulás, a bővülő képzési kínálat, az erősödő duális képzés is a szakképzés sikerét jelzi, ezért egyre több diák választja a szakképzést és egyre jobb tanulmányi eredményeket produkálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!