Katasztrófavédelmi tájékoztató

2022.08.11. 17:32

A kéménytüzek megelőzésére hívták fel a figyelmet

Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója csütörtök délután sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az elmúlt évek során egyre több tűzesethez kapnak riasztást. Jelenleg a legfontosabb, hogy a fűtési időszak közeledtével a Tolna megyei lakosok éljenek az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

Brunner Mónika

Kosztolányi Péter alezredes (balról), dr. Balázs Gábor dandártábornok, Bán Attila ezredes és Jakab Zoltán csoportvezető tájékoztatta a sajtót (Fotó: Makovics K.)

Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató felhívta a figyelmet az általánossá vált szélsőséges időjárás okozta tűzesetekre, és arra, hogy a kéménytüzek száma is nőtt - míg az előző évben huszonkettőhöz, addig az idei évben már huszonöt kéménytűzhöz riasztották tűzoltóikat. 

Bán Attila tűzoltó ezredes, tűzoltósági főfelügyelő elmondta, hogy idén eddig kilencvenhat otthoni jellegű tűzesetük volt. Hozzátette: a fűtésszezon kezdete előtt célszerű a kémények felülvizsgálata. 

Jakab Zoltán, az országos kéményseprő ipari szerv Tolna megyei ellátási csoportjának vezetője elmondta, hogy a fűtési idényben emelkedik a kéményben lerakódott korom vagy kátrány begyulladása miatti káresetek száma. Tüzelőberendezés vásárlása előtt fontos tájékozódni a ház kéményének belméretéről, magasságáról, műszaki állapotáról, elkerülni például, hogy a tüzelőberendezés füstcsöve vastagabb legyen, mint a kémény belső átmérője. Az új tüzelőberendezés jó működéséhez új nyílászárók, jól szigetelt falak szükségesek, valamint gondoskodni kell, hogy az ingatlanban legyen megfelelő levegőmennyiség. 

– Évente egyszer jelezzék kéményseprési szándékukat, hogy segíteni tudjunk. A kéményseprők a feltárt hibákat kijavítják, kevesebb lesz a kéménytűz – tette hozzá.

Dr. Balázs Gábor dandártábornok, megyei igazgató (jobbról) és Kosztolányi Péter alezredes

Kosztolányi Péter tűzoltó alezredes, hatósági osztályvezető a szén-monoxid és a füstérzékelő fontosságára hívta fel a figyelmet. Tanácsos a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki sem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, a károk mértéke is csekély. Az elmúlt öt évben senki nem vesztette életét szén-monoxid-mérgezés miatt Tolna megyében. 

Elmondta még, hogy miután nem csak a kéményseprési, de a vízügyi hatáskör is átkerült a katasztrófavédelemhez, megyénk százkilenc településén, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízásából évente kétszáz ellenőrzést végeznek, nagy hangsúlyt fektetnek az illegális víz kivitel megakadályozására is.

Konyhai tüzek
A lakókörnyezetben keletkezett tüzek több mint nyolcvan százaléka valamilyen emberi mulasztásra vezethető vissza. Otthon jellegű létesítmények tüzei, füstelvezetőben fellépő hiba, szén-monoxid jelenlétével kapcsolatos riasztások. Március tizenharmadikán Szekszárdon, a Remete utcában, majd néhány nappal később Mőcsény-Palatincán vesztette életét konyhai tevékenységek végzése közben egy idős ember. Mindkét áldozat felső ruházata kapott lángra. 

Magyarországon évente ezer alkalommal riasztják a tűzoltókat a kéménytüzekhez.

 
A kéménytüzet befolyásoló tényezők: 
1. A füstcső tömörtelen, szakszerűtlen bekötése a gyulladás helyén biztosítja a levegő utánpótlást
2. A rossz nem megfelelően záródó tisztítóajtó, a repedezett kéményfej vagy falazat, a szakszerűtlen kéményoldó
3. A tüzelőberendezés tűzterében keletkező intenzív égés, például olaj ráöntés

A kéménytűz épületszerkezetre történő átterjedésének okai: 
1. A kéménybe épített gerenda régi vályogból készült épületeknél gyakori, a padlástéri födémben eltakarták, a felső falazott szakaszt a gerendáról indították, általában nem látható, csak bontásnál, de kikövetkeztethető
2. A kémény mellé épített, ahhoz hozzáérő fa épületszerkezet, faajtó, szarufa, léc, vagy deszka. 
3. A rossz kéményajtón, repedezett falon kipattanó szikra. 
4. A kitorkolláson kicsapó láng meggyújtja a környezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában