Paks II.

2023.04.28. 07:30

Jákli Gergely: a török atomerőmű építésének tapasztalata is fontos Paks II. számára

A török Akkuyu Atomerőmű építésén szerzett tapasztalatok fontosak a Paks II. beruházás számára, hiszen Magyarországon is hasonló technológiával működő blokkok létesülnek - mondta magyar újságíróknak Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön, a török erőműbe érkező első üzemanyagszállítmány érkezése alkalmából a helyszínen tartott rendezvényen.

Teol.hu

Kiemelte, érdemes megfigyelni, hogy az építkezésen milyen problémák adódhatnak, hogyan kell megszervezni a logisztikát, a környezeti infrastruktúra kialakítását a zökkenőmentes építkezéshez. 

A Paks II. Atomerőművet majdan üzemeltető szakemberekre vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette, amikor szükség lesz rájuk,  rendelkezésre fognak állni, hiszen a képzésük be van építve projektbe. Az új blokkok szakembereit képző instruktorok oktatása már elkezdődött - tette hozzá. Megjegyezte: a projekt egyes fázisaiban eltérő munkaerő igény jelentkezik, a csúcsidőben számuk elérheti a tízezret is.

A Paks II. projekt jelen szakaszában a területelőkészítés zajlik, még tart a tervezési és engedélyeztetési folyamat is. Folyamatban van a résfalazási munkálatok előkészítése, ami kiemelten fontos része a beruházásnak - ismertette Jákli Gergely.

Elmondta azt is, hogy az Oroszország elleni európai uniós szankciók alól jelenleg a nukleáris projektek mentességet élveznek, de ha változnak a feltételek, azokat be kell építeni a gondolkozásba, a folyamatok tervezésébe, hogy tovább lehessen vinni az atomerőmű építését.

A nukleáris szakma a biztonság miatt szabályozott eljárásrendeken, biztonsági elemzésen, különböző forgatókönyveken alapul, a szankciók kapcsán minden lehetséges esetre fel kell készülni, de jelenleg ez most nem időszerű - fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában