Teol.hu podcast

2024.03.28. 16:00

A bátai hímestojás készítése nem egyszerű feladat

Dr. Lehel Péterné Piroska, a Népművészet lfjú Mestere, tojásíró születése óta Bátán él. ltt esett a tojásírás bűvöletébe, ami nem volt nehéz, hiszen szinte beleszületett a szakmába.

Wehovszkyné Tóth Tímea

Dr. Lehel Péterné Piroska kezei alól csodák kerülnek ki (beküldött fotó)

Már 3-4 évesen kezébe vehette, tálcára pakolhatta az előkészített tojáshéjakat. Nagymamája észrevétlenüI kezdte el így a tanítását, aki szintén tojásfestő volt. Először csak óvatosan forgathatta meg a sárga, majd piros festékben a tojásokat, 6-7 éves korában már az ecsetet is a kezébe vehette, majd fokozatosan végezte az egyre nehezebb munkákat. Később, amikor már a tojásfestés minden csínját-bínját megtanulta, önállóan ment foglalkozásokat, előadásokat tartani az ország különböző részeibe. A bátai általános iskolában szakkör és fakultáció keretében oktatta a gyerekeket. Manapság a tájház műhelyében tart bemutatókat, foglalkozásokat a falunkba látogató turistáknak. 

Dr. Lehel Péterné Piroska, a Népművészet lfjú Mestere, tojásíró (beküldött fotó)

A bátai színekben pompázó hímestojás készítése hatalmas türelmet és kézügyességet igényel, de megtanulható. Dr. Lehel Péterné Piroska bevezet minket a tojásfestés rejtelmeibe a HírFm Magazinműsorában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában