Színházi Világnap

2024.03.27. 07:30

Reményt ébreszt a darab

A Színházi Világnap alkalmából a Deutsche Bühne Ungarn az iskolapadok közül behozza a színházba az All das Schöne – Minden, ami szép – című darabot.

Szeri Árpád

Az All das Schöne című darab premier előtti próbáján jártunk (Fotó: Mártonfai Dénes)

Az anyja depressziójával küzdő lányról szóló előadás március 27-én, csütörtökön 19 órai kezdettel várja és invitálja izgalmas utazásra a közönséget a Szekszárdi Német Színházban. Olyan utazásra, amely az életről, annak hullámvölgyeiről szomorúságról és örömről, bátorságról, a kétségbeesésről és a reményről szól – mindenekelőtt a reményről.

Duncan Macmillan monodrámájának premierje egyébként a múlt hónapban, február 8-án, csütörtökön 10 órakor volt Pécsett, a Koch Valéria Iskolacentrumban. Mint azt megírtuk, a történet szerint egy hétéves gyermek, édesanyja depresszióját leküzdendő, listát kezd írni mindazon szép dolgokról, amikért érdemes élni. Az anya az évek során mégis újabb és újabb öngyilkossági kísérletet követ el. A gyermek apja elhatárolódik a nehézségektől, a közben kamasszá cseperedett fiatal pedig már magán is felfedezni véli a depresszió jeleit. Ezzel egy időben viszont a szép dolgok listája is egyre hosszabb lesz. Megkezdődik tehát a harc az élet értelmét megkérdőjelező és az élet csodálatosságát bizonyító dolgok közötti egyensúly megtalálásáért. 

– Felmerülhet a kérdés, hogy miért éppen depresszióról szóló darabbal ünnepeljük a Színházi Világnapot? – nyilatkozott lapunknak Lotz Katalin, a DBU igazgatója. – A válasz erre magában a darabban rejlik. A mai világban, amelyben egyre többen szenvednek stressztől, bizonytalanságtól, megfelelési kényszertől és pszichológiai problémáktól, a színház több lehet, mint a figyelemelterelés és a kikapcsolódás helye. Olyan hely lehet, ahol bárki megtalálhatja önmagát, ahol felfrissítheti lelkét és  önbizalommal térhet vissza a hétköznapokba. A Minden, ami szép pedig pontosan ezt teszi: reményt ébreszt és inspirál.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában