Minden, ami szép

2024.02.07. 20:00

A DBU angol szerző darabját mutatja be

Angol szerző darabját mutatja be a Deutsche Bühne Ungarn. Humoros előadás egy halálosan komoly témáról. Lista készítésébe kezd egy gyermek. A szekszárdi próbák után Pécsen lesz a premier. Értették az üzenetet a fiatalok.

Szeri Árpád

Perrine Martin a Szekszárdi Garay János Gimnázium osztálytermében próbált

Fotó: Mártonfai Dénes

Duncan Macmillan angol drámaíró és rendező 1980-ban született, azaz mindössze negyvennégy éves, de már világsikerek fémjelzik alkotó munkáját. People, Places and Things című darabját bemutatta a Royal National Theatre of Great Britain, azaz Londonban a Királyi Nemzeti Színház.

A Lungs című drámáját pedig ugyancsak az angol fővárosban egy másik kultikus teátrum, a The Old Vic közönsége is zajos ünneplésben részesítette. A szerző német nyelvterületen is népszerű. Például a már említett Lungs – Atmen címmel – Németország vezető színháza, a berlini Schaubühne jóvoltából került a publikum elé.

A Szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn naprakész mivoltát, az időszerű, friss színházi törekvések iránti fogékonyságát dicséri, hogy Duncan Macmillan immár vármegyénk székhelyén is megjelenik. Bár nem személy szerint, de egy igen fontos és aktuális művével. Corinna Brocher fordításának köszönhetően All das Schöne – Minden, ami szép – címmel február 8-án, csütörtökön 10 órától egy különleges darab bemutatója várja a közönséget. Miután osztálytermi előadásról van szó, a premier nem a színházban lesz, hanem Pécsett, a Koch Valéria Iskolacentrumban. 

A DBU honlapján található megjegyzés szerint: az All das Schöne humoros előadás egy halálosan komoly témáról. A történet szerint egy hétéves gyermek, édesanyja depresszióját leküzdendő, listát kezd írni mindazon szép dolgokról, amikért érdemes élni. Az anya az évek során mégis újabb és újabb öngyilkossági kísérletet követ el. A gyermek apja elhatárolódik a nehézségektől, a közben kamasszá cseperedett fiatal pedig már magán is felfedezni véli a depresszió jeleit. Ezzel egy időben viszont a szép dolgok listája is egyre hosszabb lesz. Megkezdődik tehát a harc az élet értelmét megkérdőjelező és az élet csodálatosságát bizonyító dolgok közötti egyensúly megtalálásáért.

A darabot Britta Kristina Schreiber rendezte, az egyedüli szereplő a mesélő, alakját Perrine Martin formája meg. Lotz Katalin, a DBU igazgatója lapunknak elmondta, hogy a kilencven perces előadást megrendelhetik a középiskolák. A Deutsche Bühne Ungarn a bemutatást színházpedagógiai feldolgozó foglalkozással egybekötve vállalja. Az igazgató hozzátette, hogy szekszárdi közönség is megismerkedhetett a művel. A próbák ugyanis, köszönhetően a kiváló együttműködésnek, a Szekszárdi Garay Gimnázium egyik termében zajlottak. Az egyik osztály volt a  tesztközönség, az All das Schöne maradéktalanul elnyerte a fiatalok tetszését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában