Ők lettek Paks első „Tisztes Polgárai”

2017. március 20. 10:45 Vida Tünde (tunde.vida@mediaworks.hu)
PAKS | Idén emelte a városi kitüntetések közé a Magyarok Világszövetsége által alapított Tisztes Polgár címet Paks Város Önkormányzata, habár korábban is szervesen kapcsolódott a díjazáshoz.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Idén az atomerőmű korábbi menedzsmentjének tagja, Tóth György, valamint az egykori tanácstag, Fritz János kapta meg az elismerést, aki tervezőként a városkép alakításának is tevékeny részese volt. Tóth György nemrégiben a Tolna Megyei Mérnökkamara elismerésében részesült, a szervezet örökös tagja lett, most annak a városnak a vezetése ismerte el, amely választott otthona és amelynek sorsára az erőmű egyik vezetőjeként hatással volt.

Tóth György... Tóth György...
A villamosmérnök, atomerőművi szakmérnök végzettséget szerzett szakember az ERBE-nél, majd a Mátrai erőműnél töltött évek után került Paksra, s dolgozott az atomerőmű létesítésén. 1985 és 2003 között az erőmű különböző felsővezetői beosztásait töltötte be, műszaki igazgató, általános műszaki igazgató volt, majd 1999–2003 között, nyugdíjazásáig, a humánpolitikai igazgatóságot irányította.

Ebben a pozíciójában támogatta az ESZI szükségszerű átalakítását és részese volt az intézmény történetében meghatározó alapítványi konstrukció létrehozásának. Szerepvállalásával biztosította az iskola tanári karának, a diákjainak a zökkenőmentes tanévkezdését. Munkája során mindig nagyon fontosnak tartotta a várossal való együttműködést. 2001 és 2003 között az Atomerőmű Sportegyesület társadalmi elnöke volt.

Büszke arra, hogy ez idő alatt született meg a megállapodás arról, hogy a városnak egy első osztályú felnőtt futballcsapata legyen és sikerült elérnie, hogy az ASE-ből kiöregedett gyerekeket Dunaújváros fogadja. Külső tagként részt vett a paksi önkormányzat gazdasági bizottságának munkájában, fő támogatója a Paks és Székelyudvarhely között létrejött lakossági kapcsolatnak.

A Tisztes Polgár kitüntetésről

A díjat azok elismerésére alapították, akik a város életében jelentős szerepet töltenek be, személyes emberi példamutatásuk és életpályájuk révén a város megbecsült polgárai, valamint több mint húsz éve Pakson élnek. A díjat minden évben két fő veheti át a március 15-i városi ünnepségen.
A kitüntetett személyére paksi lakosok, paksi székhelyű jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek egyaránt javaslatot tehetnek. A részletes indoklással alátámasztott felterjesztéseket a Paksi Polgármesteri Hivatalban adhatták le a javaslattevők.

... és Fritz János kapta meg elsőként Pakson az új városi kitüntetést (A szerző felvételei) ... és Fritz János kapta meg elsőként Pakson az új városi kitüntetést (A szerző felvételei)
Fritz János Pakson született. Nehéz gyermekkor után kitartó tanulással és szorgalommal építette fel munkásságát. Tanulmányai után kőművesként dolgozott, először a Budapesti Szerelőipari Vállalatnál, majd a paksi kirendeltségű TOTÉV-nél dolgozott. A szakérettségit Pécsen 1951-ben szerezte, majd félbehagyott egyetemi tanulmányai után Ipari Technikumi Oklevelet szerzett.

Büszke arra, hogy tanulmányi ösztöndíjakból, a nyári szünetekben végzett munkákból fedezte kiadásait, ha kellett szenes vagonokat rakodott ki éjszakánként. Dolgozott a Járási Tanácsnál, majd a Községi Tanácsnál, az újdonságnak számító költségvetési üzemek megszervezése is a feladatai közé tartozott. Több hatlakásos, kétemeletes társasház épült a tervei alapján. Nagyon szép feladatként emlékszik a futballpálya, a lelátó és öltözők építésére.

1977-től nyugdíjazásáig a Dunamenti Termelőszövetkezetnél dolgozott, tagja volt a Nagyközségi Közös Tanácsnak, Paks Város Első Tanácsának. Számos kitüntetése után kapta meg a Tisztes Polgár elismerést.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ők lettek Paks első „Tisztes Polgárai”

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Jön Pink a Szigetre

A háromszoros Grammy-díjas énekesnő az idei fesztivál mínusz egyedik napján, augusztus 9-én lép színpadra.

Őrületes éjszakai bulit hozott össze egy kétéves ikerpár (videó)

Ugráltak, dumáltak, pakoltak. Ahogy azt kell.

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Silver Hugo-díjat ítélt oda a zsűri a Bartók Világversenyt és Fesztivált ajánló kisfilm alkotóinak az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában.

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

„Nem mi vagyunk az esélyesek.” • Gera: Fiatal vagyok még, enyém a jövő.

Guzmics hiánya tán még jobban is fájhat, mint Kleinheisleré

Ilyen belső védőpáros még nem volt Storck kezdőcsapatában – lehet esélye Viníciusnak?

Blatter: Nem vagyok bűnös – a teljes exkluzív interjú a FIFA korábbi elnökével

A svájci sportvezető imádta a dél-afrikai vb-t, nagyra tartja Gulácsi Pétert, és elmesélte, hogyan teniszezett Mezey György.

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

A 2019–2020-as bajnokságban a tervek szerint csak 3-3 nem magyar állampolgárságú játékost foglalkoztathatnak ingyen, ha felnőttválogatottak.

Portugál–magyar: a mérkőzés élő felvezetése az NSO-n!

Fiola megsérült, nem játszhat • A Vidi korábbi portugál trénere figyelmeztette honfitársait.

Tenisz: Babos megnyerte az első szettet, aztán összeomlott

A 24. helyen kiemelt a második és harmadik játszmában két játékot nyert meg összesen.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér