Közélet

2008.10.14. 11:38

Pénzügyi válság? Ugyan már! Tízmilliárdos fejlesztések Tamásiban

Bővül a húsüzem, fejlesztik a fürdőt, egy négycsillagos hotel és egy geotermikus erőmű is épül. Magántőke és pályázati források bevonásával összessen több tízmilliárdos fejlesztéssel számol Tamási a közeljövőben.

TEOL/Wessely Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="333"] Ribányi József polgármester (jobbról) és Széles András alpolgármester sokat vár a fürdőfejlesztéstől és az ahhoz kapcsolódó beruházásoktól (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]A választási ciklus közepén, lakossági fórummal egybekötött félidős értékelést tartottak az önkormányzati képviselők Tamásiban. A Vályi Péter Szakképző Iskola aulájában megrendezett eseményen megjelent Hirt Ferenc országgyűlési képviselő is. A városi kassza bevételeit elsősorban az idegenforgalom, az oktatás és az alternatív energia termelés növelheti a közeljövőben. A tervezett fejlesztésekről szólva Ribányi József polgármester bejelentette; fürdőfejlesztésre 700 millióért pályáztak, és jó esélyük van arra, hogy ezt a pénzt meg is nyerjék.

Széles András alpolgármester kitért arra is, hogy milyen gyógyászati szolgáltatásokat és élményelemeket szeretnének megvalósítani a projekt keretében. Geotermikus erőművet építenek, amely elektromos és hőenergiát is szolgáltat. Erről Horuczi György, a kutatófúrásokat végző cég ügyvezetője számolt be. Az önkormányzattal október végén írják alá a 400 ezer eurós alaptőkével létrehozandó részvénytársaság szerződését, novemberben megtörténik a telekvásárlás, s az engedélyeztetések után elindul a kivitelezés. A közös vállalatban az önkormányzat 10 százalék tulajdonrészhez jut. A 20 megawattos erőmű lehetővé teszi energiaigényes üzemek letelepedését is Tamásiban.

Egy másik cégvezető, Volencsik Zsolt, a fürdő mellett felépítendő négycsillagos, négyszintes, 81 szobás szállodáról tartott ismertetést. A beruházás 2,3 milliárdból valósítható meg. Különlegessége lesz, hogy a mozgáskorlátozottak igényeit is kielégíti. Ha minden a vázolt tervek szerint halad, a negyvenfős személyzet 2011-ben fogadhatja az első vendégeket. A beruházás költségeit több forrásból teremtik elő. Szeptember végén 600 millió forintot nyert a szállodaprojekt egy regionális pályázaton.

Csengő András tiszteletbeli holland konzul arról beszélt a fórumon, hogy egyre több holland magánszemély és beruházó érdeklődik Magyarország iránt. Már háromezren rendelkeznek ingatlannal a Dél-Dunántúlon. Tamásiban egy 200-250 egységből álló lakópark építését tervezik, az önkormányzattal közösen. A húsüzem bővítése is küszöbön áll. Sándorné Rozinger Mária ügyvezető elmondta, hogy a két évvel ezelőtti indulás óta zavartalan a termelés. A közeljövőben egy háromezer négyzetméteres csarnokot építenek, és 150-200 új dolgozót alkalmaznak, konyhakész termékek előállítására. Pályázati forrásoktól függően, várhatóan 2010-ben indulhatna a kivitelezés.

Szó volt egy másik munkahelyteremtő beruházásról is: a panelgyárról. Mariann Judit ügyvezető arról számolt be, hogy ehhez 400 milliós támogatást nyertek. Az üzemben 120 főt kívánnak foglalkoztatni, míg 60 dolgozó az elemek összeszerelését végzi majd az építkezéseken. Hazánkban még újnak számító technológiával olcsó, jó hang- és hőszigetelésű falelemeket gyártanak. Elvileg már e hónap végén indulhat a beruházás, és 2009 nyarán a termelés.

A két és félórás fórumon, egyebek mellett, a Fornádon létesítendő biomassza-biogáz üzemről is szó volt. Bali Anna a beruházást előkészítő cég munkatársa tartott prezentációt. A 8-9 milliárd forintból megvalósuló 12 megawattos erőmű a mezőgazdaságban, a faiparban és háztartásokban keletkező hulladékot feldolgozva állít elő villamos- és hőenergiát. Folynak a tárgyalások a beszállítókkal, a leendő partnerekkel. A tervezést és engedélyeztetést követően, a kivitelezés körülbelül egy évet vesz igénybe. Ha minden jól megy, három hónapos próbaüzem után, 2010 közepén megindulhat a tényleges energiatermelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!