Közélet

2008.12.26. 13:59

Egyre kevesebb futja adakozásra

Évről-évre nehezebben futja az önkormányzatok költségvetéséből karácsonyi ajándékok beszerzésére. Várongon és Dombóváron vállalkozói segítséggel oldják meg az ajándékozást, Kaposszekcsőn egy Szeretetszolgálat közreműködésével, Csikóstőttősön a Német Kisebbségi Önkormányzattal karöltve, Nakon pedig beépítik a költségvetésbe.

Kazinczi Katalin

A tavalyinál ötszáz forinttal több ajándékot, azaz kettőezer forintot kaptak idén a várongi nyugdíjasok. Brunner Dezső polgármester elmondta, hogy az önkormányzat költségvetéséből már évek óta nem futná a karácsonyi ajándékozásra, de a Várongi Agrotour Kft.-nek, egy helyi mezőgazdasági vállalkozásnakköszönhetően mégis kerül a település karácsonyfája alá ajándék. Hagyomány a településen, hogy az Ünnepek közeledtével finom ebédre hívják a kultúrházba a település legidősebb lakóit. Ilyenkor mindig műsorral is köszöntik őket. A teremről és a fellépőkről az önkormányzat gondoskodik, az ünnepség anyagi feltételeit pedig a cég biztosítja. A gyerekek Mikulás-ajándékait egy másik helyi vállalkozó segítségével szerzik be. Míg tavaly nyolcszáz, idén ezer forintból vásárolhatott a várongi Mikulás finomságokat.


Nincs ilyen szerencsés helyzetben a naki önkormányzat. Idén körülbelül 300 ezer forintot költöttünk decemberben ajándékozásra – summázta Rácz Róbert polgármester. – Minden 14 év alatti gyermek ezer forintos édességcsomagot kapott Mikulásra, a 60. évüket betöltött nyugdíjasainkat pedig december 18-án leptük meg ezer forintos karácsonyi ajándékkal. Az ifjúsági klubba egy új csocsóasztalt is vásároltunk 50 ezer forintért. A karácsonyi ünnepségen egy kis ételre-italra is jutott. Bort szerencsére nem kellett vásárolnunk, mert Illés László, Nakról elszármazott borász ajándékozott nekünk. A polgármester tapasztalata szerint az önkormányzat költségvetésében a rengeteg kiadás mellett évről-évre nehezebb helyet szorítani az ajándékozásra.

Más településnek is egyre rosszabb helyzetben vannak. Kaposszekcsőn például külső segítségre pályáztak. Budainé Geréb Gabriella, szociális ügyintéző arról számolt be, hogy e-mailben értesültek a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet kezdeményezéséről: karácsonyi csomagokra lehet pályázni. Kaposszekcsőre 27 ajándék érkezett a szervezettől. Ezeket már ki is osztották. Egyedülálló, kis jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok, illetve a létminimum közelében élők karácsonyát tették ezzel boldogabbá.

– A korábbi évekhez képest nem tapasztaltam színvonalbeli változást a csikóstőttősi nyugdíjasok karácsonyi ünnepségén – mondta Tóthpál Csabáné, a helyi nyugdíjas egyesület elnöke. – Már november óta izgatottan várták a nyugdíjasok ezt a közös ünneplést. Az önkormányzat és a Német Kisebbségi Önkormányzat közösen látta vendégül a 70-80 meghívottat. A karácsonyi vacsorára szóló meghívókat az önkormányzati képviselők minden 65 év felettinek személyesen kézbesítették és szóban is meghívták őket az ünnepségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!