Digitália

2023.01.31. 06:00

A világ 14 leggazdagabb tech vállalkozója, aki az örök életért dolgozik

A világ leggazdagabb vállalkozói közül egyre többen használják fel vagyonukat az öregedés elleni küzdelemre. Az Insider listájából kiderül, mit tesznek ők, hogy megtalálják az örök élet kulcsát.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ure

Peter Thiel

A PayPal, a Palantir Technologies és a Founders Fund 7,93 milliárd dollár nettó vagyonnal rendelkező társalapítója a hosszú élettartam kutatásának kiemelkedő támogatója. 2012-ben azt mondta:

Sokan azt mondják, hogy a halál természetes, az élet része, én úgy gondolom, semmi sem áll távolabb az igazságtól.

Thiel korai befektetője volt a Unity Biotechnology-nak, amely öregedő sejteket célzó gyógyszereket fejleszt. 2006-ban 3,5 millió dollárt ígért a Methuselah Foundation (Matuzsálem Alapítvány) nonprofit szervezetnek, amely szövetmérnöki és regeneratív gyógyászat révén az öregedés elleni kutatásra összpontosított. 2017-re ezt a befektetést 7 millió dollárra növelte .

Állítólag csatlakozott az Alcor Life Extension Foundationhez, amely a krionikával, az emberi holttesteket a halál beállta után azonnal fagyasztó technikával foglalkozik. Számos befektetést eszközölt biotechnológiai vállalatokba a Thiel Alapítványon keresztül, és néhányat kockázati cégén, a Founder Fundon keresztül.

Larry Ellison

Az Oracle társalapítójának nettó vagyona a Bloomberg Billionaires Index szerint 101 milliárd dollár. Ő 1997 óta milliókat adományozott az öregedés elleni kutatásra. Ellison azt mondta életrajzírójának: „A halálnak soha nem volt értelme.”

1997-ben megalapította az Ellison Medical Foundationt, amely „az öregedéssel kapcsolatos alapvető orvosbiológiai kutatásokat támogatja, amik fontosak az élethosszig tartó fejlődési folyamatok, valamint az életkorral összefüggő betegségek és fogyatékosságok megértéséhez”.

2020-ban a Vox arról számolt be, hogy feloszlatja a programot, hogy a COVID-19 világjárvány elleni küzdelemre összpontosítson.

Larry Page

President-elect Trump meets with technology CEOs for roundtable
Larry Page
Fotós: Albin Lohr-Jones / Forrás: dpa/AFP

A Google társalapítója és vezérigazgatója 92 milliárd dollár nettó vagyonnal rendelkezik, és segített elindítani a Calico Labs öregedésgátló kutatócéget is. A vállalkozás – amely a Google anyavállalata, az Alphabet alá tartozik – célja az öregedés kutatása és az életkorral összefüggő betegségek leküzdésére szolgáló gyógyszerek kifejlesztése.

A Calico Labs 2014-ben kezdett együttműködni az AbbVie biofarmakon céggel, hogy terápiákat fejlesszenek ki az életkorral összefüggő betegségek ellen.

A cég társalapítója, Bill Maris azonban 2020-ban azt mondta az Insidernek, hogy „csalódott” a Calico-ban.

Szergej Brin

A Bloomberg Billionaires Index szerint 88,4 milliárd dolláros nettó vagyonnal rendelkező Szergej Brin több mint 1 milliárd dollárt fordított a Parkinson-kór kutatására. Neki történetesen olyan genetikai mutációja van, amely fogékonyabbá teszi a Parkinson-kórra.

Brin több olyan vállalkozás élén is állt, amely az öregedés megállítását tűzte ki célul. Amellett, hogy pénzt fektetett be a Calico Labsba, 2015-ben azt is bejelentette, hogy a Google Life Sciences csapata önálló egységgé válik Alphabet alatt, és átnevezik Verily Life Sciences névre. Azóta olyan viselhető technológiai kezdeményezéseken dolgozik, amelyek célja segíteni egészségesebb életet élni.

Mark Zuckerberg

2015-ben a néhai fizikus, Stephen Hawking megkérdezte az 56,7 milliárd dollár nettó vagyonnal rendelkező Mark Zuckerberget, hogy a tudomány mely nagy kérdéseire keresi a választ.

Zuckerberg így válaszolt: „Engem leginkább az emberekkel kapcsolatos kérdések érdekelnek. Mi teszi lehetővé számunkra, hogy örökké éljünk? Hogyan gyógyítsunk meg minden betegséget? Hogyan működik az agy? Hogyan működik a tanulás, és hogyan tudjuk képessé tenni az embereket arra, hogy milliószor többet tudjanak?”

Létrehozta feleségével, Priscilla Channal és a Szilícium-völgyi elit kis csoportjával a Breakthrough Prize-t, egy 3 millió dolláros díjcsomagot, amelyet „a világ alaptudományokban dolgozó legjobb tudósai kapnak azon tudományágakban, amelyek a legfontosabb kérdéseket teszik fel és megtalálják a legmélyebb magyarázatokat”.

2016-ban – miután ő és Chan milliókat adtak a fertőző betegségek gyógyítására jótékonysági kezdeményezésük, a Chan Zuckerberg Initiative révén – Zuckerberg azt mondta: „Mire elérkezünk ennek a századnak a végére, teljesen normális lesz, hogy az emberek 100 év feletti életkort érnek meg.”

Sean Parker

A Napster fájlmegosztó szolgáltatás társalapítójaként, majd később a Facebook első elnökeként ismert. A Forbes szerint 2,8 milliárd dolláros nettó vagyonnal rendelkezik.

Küzd az életveszélyes ételallergiák gyógyításáért, és milliókat áldozott az élettudományi kutatások finanszírozására.

2015-ben 600 millió dolláros kezdeti befektetéssel elindította a Parker Alapítványt. Az alapítvány célja élettudományi, globális közegészségügyi és civil szerepvállalási programok finanszírozása.

Egy évvel később megalapította a Parker Institute for Cancer Immunotherapy, a PICI-t, hogy „felgyorsítsa az áttörést jelentő immunterápiák kifejlesztését, s minden rák gyógyítható betegség legyen”.

Jack Dorsey

A 6 milliárd dolláros nettó vagyonnal rendelkező Dorsey a Twitter egykori vezérigazgatója, most a Block mobilfizetési vállalat jelenlegi vezérigazgatója: egészségügyi rutinjába beletartozik a böjt, a meditáció és a jeges fürdő.

Bevallotta, hogy naponta egyszer eszik, hétvégén böjtöl, jeges fürdőket vesz, minden reggel 5 órakor ébred, és két órát meditál, hogy optimalizálja kognitív teljesítményét.

Dorsey elárulta, hogy életmódjára a vezetéssel járó stressz késztette.

Muszáj volt. Csak hogy a víz felett maradjak.

Jeff Bezos

Los Angeles Premiere Of Amazon Prime Video's 'The Lord Of The Rings: The Rings Of Power' Season 1
Jeff Bezos
Fotós: Xavier Collin / Forrás: AFP

A 126 milliárd dolláros nettó vagyonnal rendelkező Jeff Bezos befektető az Altos Labsban, egy biotechnológiai startupban, amelynek célja „a sejtek egészségének és ellenálló képességének helyreállítása sejtfiatalítási programokkal, hogy visszafordítsa a betegségeket, sérüléseket és az élet során előforduló fogyatékosságokat”.

Az MIT Technology Review szerint a 2022-ben induló céget már bejegyezték az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, és további helyszíneken, például Bay Area-ben, San Diego-ban, Cambridge-ben, az Egyesült Királyságban és Japánban tervez intézeteket létrehozni.

Az Altos Labs „nagyon sok egyetemi tudóst toboroz pazar fizetéssel, és azzal az ígérettel, hogy korlátlanul folytathatják a sejtek öregedésének kutatását és az öregedési folyamatnak a visszafordítását” – jelentette az MTR .

Jurij Milner

Az orosz származású milliárdos a Facebook és a Twitter korai támogatójaként kereste a pénzt. Az MIT Technology Review szerint Milner és felesége, Julia szintén az előbb említett Altos Labs befektetői.

Milner az évek során jelentős adományokat tett a tudományos kutatás előmozdítására.

Milnerék támogatják a Breakthrough Prize-t, a 3 millió dolláros kitüntetést, amelyet figyelemre méltó fizikusoknak, biológusoknak és matematikusoknak ítélnek oda, és olyan támogatókra is számítanak, mint Mark Zuckerberg és Priscilla Chan, valamint a 23andMe alapítója, Anne Wojcicki.

2021-ben a Milky Way Research Foundation – az MTR szerint Milner által szponzorált nonprofit szervezet – hároméves, évi 1 millió dolláros támogatást nyújtott a hosszú élettartam kutatóinak.

Az egyik projekt a sejtek újraprogramozásának módszerét vizsgálta, amely „elősegítheti az új öregedésgátló génterápiák felfedezését”.

Dmitrij Itskov

Dmitrij Itskov, akit a The New York Times „orosz multimilliomosként” emleget, a halhatatlanságra való törekvésével került a címlapokra.

2011-ben Itskov nonprofit szervezetet indított 2045 Initiative néven. Weboldala szerint a nonprofit szervezeten keresztül:

Célja olyan technológiák megalkotása, amelyek lehetővé teszik az egyén személyiségének átadását egy fejlettebb, nem biológiai hordozóra, és meghosszabbítják az életet, beleértve a halhatatlanságot is. Lehetővé akarja tenni a lehető legteljesebb párbeszédet a világ fő spirituális hagyományai, a tudomány és a társadalom között.

Más szóval, röviden az a célja, hogy digitális avatárokat hozzon létre emberi személyiségekkel hologram testekben szintetikus agyakkal 2045-re.

„Eljött az idő, amikor az anyagtól független elmék új testeket kapnak, amelyek kapacitása messze meghaladja a hétköznapi emberekét. Új korszak érkezik az emberiség számára!” – fogalmaz Itskov weboldala.

David Murdock

A 99 éves David Murdock, akinek nettó vagyona a Forbes szerint 2,2 milliárd dollár, reméli, hogy 125 évig él.

Murdock láthatóan csakis az egészségére koncentrál, miután harmadik feleségét rákban elvesztette.

Étrendje 2011 óta a tenger gyümölcseire, tojásfehérjére, babra, diófélékre korlátozódott. Kerüli a tejtermékeket, a vörös húst, sőt a sót, a cukrot és az alkoholt is. Hetente többször súlyt emel, futópadon gyakorol.

Személyes rutinja mellett Murdock milliókat költött az élelmiszertudomány és a táplálkozás tudományos kutatásába is. A NYT szerint 500 millió dollárt költött a North Carolina Research Campus nevű állami-magán kutatási központ fejlesztésére.

Robert G. Miller

Robert G. Miller, a Forbes szerint 1,8 milliárd dollárral rendelkező kanadai üzletember, a Future Electronics nevű, elektronikai berendezéseket forgalmazó cég alapítója a krionika iránt érdeklődik.

Miller állítólag befektetője az Alcor Life Extension nevű, krionikával foglalkozó nonprofit szervezetnek, és a Fortune szerint halála után kriokonzerválni kívánja magát.

Bryan Johnson

A 45 éves biotechnológiai cégalapító azt reméli, hogy az általa indított Project Blueprint nevű programmal néhány évtizeddel visszatekerheti teste óráját.

Johnson szíve egy 37 évesé, bőre egy 28 évesé, tüdeje pedig egy fiatal felnőtté – írja a Bloomberg január 25-i cikke.

Úgy tűnik, hogy megfordítja, de legalábbis megállítja öregedési óráját az intenzív edzés, diéta és napi étrend-kiegészítőkből álló, Oliver Zolman orvos által vezetett intenzív kúrával. Zolman magát „fiatalító orvosnak” nevezi.

A vállalkozó napi rutinja reggel 5-kor kezdődik étrend-kiegészítővel, többek között likopinnal, metforminnal, kurkumával, cinkkel és más kiegészítőkkel. Vegán étrendet tart szilárd és lágy ételekből, amelyek összesen körülbelül 1 977 kalóriát jelentenek naponta.

Állítólag csak 2021-ben 5,1 év világrekordot ért el kora megfordításában az életmódjával.

Anne Wojcicki

A 300 millió dolláros vagyonnal rendelkező Wojcickia Gameto, a 23andMe genetikai tesztekkel foglalkozó cég alapítója azon kevés nő közé tartozik, akik a hosszú életre fektetnek be.

Wojcicki – a Google társalapítójának, Sergey Brinnek volt felesége – igazgatósági tag és Brinnel együtt a Breakthrough Prize támogatója is.

2022-ben befektetett a Gameto nevű biotechnológiai cégbe, amelynek célja a petefészek sejtjeinek átprogramozása a petefészek öregedésének megakadályozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!