Digitália

2023.03.29. 10:04

Élő videón a sérült Szojuz űrhajó személyzet nélküli hazatérése

Az űrhajósok várhatóan egy következő misszióval, még idén visszatérnek.

Orosz szakemberek érkeznek az ûrhajó begyûjtésére a landolása után a kazahsztáni sztyeppén

Forrás: MTI/AP/Roszkozmosz Orosz Szövetségi Ûrügynökség

A Roszkoszmosz 2022. szeptemberben indította útjára az MS-22 Szojuz űrszondát, amely két orosz űrhajóst, Szergej Prokopjevet és Dmitrij Petelint, valamint Frank Rubio amerikai NASA űrhajóst szállított a Nemzetközi Űrállomásra hat hónapos küldetésre. De decemberben, éppen a tervezett repülés felénél, a Szojuz kapszulában ellenőrizhetetlen szivárgás támadt, s az űrbe szökött az értékes hűtőfolyadék.

A Roszkozmosz mérnökei szerint a szivárgást egy mikrometeoroid becsapódása okozta,

annak ellenére, hogy hasonló szivárgást észleltek február elején egy másik, legénység nélküli Progressz teherhajón is.

Attól lehetett tartani, hogy hűtőfolyadék nélkül a Szojuz MS-22 kapszula belsejében a hőmérséklet elérheti a 40 Celsius-fokot a Földre való visszatérés során, ami túl magas ahhoz, hogy az emberi legénység kényelmesen elviselje – közölték a NASA illetékesei.

Február 23-án a Roszkoszmosz egy üres Szojuz MS-23 legénységi kapszulát indított a három űrhajós állomására, amivel még idén, valószínűleg szeptemberben visszatérnek a Földre, miután egy teljes évet az űrben töltöttek.

A legénység nélkül visszaküldött Szojuz MS-22 olyan szállítmányt hozott vissza, amely ellenáll a magas belső hőmérsékletnek – közölte a Roszkoszmosz. Fedélzetén tudományos felszereléssel, valamint az ISS-en elvégzett tudományos kutatómunkák eredményeivel tért vissza. Ezek között volt egy szkafanderakkumulátor, valamint egy gombatenyészetekkel és probiotikus italokkal kapcsolatos kísérlet eredménye is.

Tekintettel a sérülékeny rakományra, óvatosan, fékezőernyők segítségével kellett leszállnia az űrhajónak. A földet érés előtti pillanatban a hajtóművet is beindították a megfelelő landolási sebesség eléréséhez, egy helikopter pedig készen állt a térségben a rakomány és az űrhajó biztosítására.

A sérült Szojuz MS-22 űrszonda hajnali 5:57-kor szállt le a Nemzetközi Űrállomás orosz építésű Rasszvet modulján lévő dokkolóportjáról, űrhajósok nélkül – ami ritkaság az orosz űrprogramban. Automatizált, fékezőernyők által segített leszállást hajtott végre alig két órával később Kazahsztán sztyeppéjén, mintegy 147 kilométerre a kazahsztáni Zsezkazgan városától.

A Roszkozmosz élőben közvetítette a leszállást:

A Szojuz MS-22 kapszula mindössze 55 perccel a kioldás után elhagyta a pályát, jóval hamarabb, mint a szokásos 2,5 óra, mivel személyzet nélkül volt – mondta Rob Navias, a NASA szóvivője. Az űrszonda emellett a szokásosnál nagyobb erővel távolodott a Nemzetközi Űrállomástól.

A Roszkozmosz illetékesei elmondták, hogy a leszállás után átvizsgálják a kapszulát, így jobban megérthetik, miként következett be a hűtőfolyadék szivárgása, valamint hogy miként lehet majd a jövőbeli küldetésekben kényszerhelyzetben végrehajtani egy hűtőfolyadék nélküli leszállást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!