Csodálatos képek

2023.07.14. 06:30

A Naphoz hasonló csillagok születéséről küldött felvételeket a Webb-űrteleszkóp

A Webb-űrtávcső több tucat születőben lévő csillagról készített felvételét tette közzé az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

MW

John Durning, a NASA James Webb űrteleszkóp programjának helyettes vezetője (b) és munkatársai ünnepelnek a baltimore-i Űrteleszkóp-tudományi Intézetben, miután teljesen kinyitották a James Webb amerikai űrtávcső főtükrét 2022. január 8-án

Forrás: MTI/EPA/NASA

Fotó: Bill Ingalls

A fotókon a Földtől mintegy 390 fényévre lévő Rio Opiuchi csillagközi felhőben mintegy 50 csillag születése látható, amelyek többsége a Naphoz hasonló. A nyilvánosságra hozott felvételek a bolygók keletkezésének azt az állapotát mutatják, amelyben a Nap is létrejöhetett 

- olvasható a szakmai beszámolóban.   

"Mindenki készüljön a megdöbbenésre!" - írta a képek bemutatása előtt Bill Nelson, a NASA igazgatója, aki a fotókat "impresszionista mesterművekhez" hasonlította.   

A James Webb teleszkóppal 2023. július 12-én készült NASA-kép egy kis csillagképző régiót mutat be a Rho Ophiuchi felhőkomplexumban
Fotó: AFP / Forrás: NASA

Pamela Melroy, a NASA igazgatóhelyettese az űrfelvételeket azzal kommentálta, hogy "még csak egy év telt el, és a kaland alig kezdődött el". Ezzel arra utalt, hogy a soha nem látott galaktikus képeket egy évvel azután közölték, hogy a Webb-teleszkóp elküldte első fotóit.   

A Webb-űrtávcsövet 2021 decemberében bocsátották fel. Az első képeket 2022. július 11-én küldte a Földre az 1,6 millió kilométerre lévő, úgynevezett második Lagrange-pontból, amely a csillagközi térnek egy olyan területe, ahol a különböző gravitációs hatások kiegyenlítik egymást, így az ott tartózkodó tárgy gyakorlatilag képes lebegni. 

A világűrnek ugyanabban a térségében kezdi meg hamarosan működését az Európai Űrügynökség Euclid programjának űrtávcsöve, amelyet mintegy két hete bocsátottak fel a floriai Kennedy Űrközpontból.   

A Webb-teleszkóp az eddigi legnagyobb és legerősebb csillagászati megfigyelőeszköz, egy 6 és fél méter átmérőjű távcső, amely a Hubble utódjaként folytatja a világegyetem feltárását. A 10 milliárd dolláros Webb-programtól a csillagászok azt várják, hogy a világegyetem legkorábbi csillagait és galaxisait is észleli, miközben az élet nyomait kutatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!