Ivo Dzsima

2019.10.19. 14:34

A világháborús fotó egy másik szereplőjét is tévesen azonosították

A második világháborús Ivo Dzsima-i győzelemről készült híres fotó újabb szereplőjéről derült ki, hogy tévesen azonosították – ismerte el az amerikai haditengerészet.

Flag raising on Iwo Jima. Left to right: Pvt 1st class Ira H. Hayes; Pvt 1st class Franklin Sousley, (KIA); Sgt Michael Stank, (KIA), Pharmacist Mate 2/c John H Bradley; Pvt 1st class Rene A. Gagnon and Cpl Harlon H Block, (KIA).

Fotó: Ann Ronan Picture Library

Joe Rosenthal híres fotóján hat amerikai tengerészgyalogos az amerikai zászlót tartja magasba, hogy a Szuribacsi-hegy csúcsán kitűzze.

Az egyik katona személyazonosságát tavaly állapította meg három történész.

Kutatásukból kiderül, hogy míg korábban a haditengerészetnél úgy gondolták, Rene Gagnon őrvezető van a képen, valójában Harold Keller tizedes szerepel rajta.

Joe Rosenthal emblematikus fotója

A történészek több tucatnyi privát fotóval támasztották alá állításukat. A kérdés tisztázásába az amerikai szövetségi nyomozóirodát (FBI) is belevonták. A kutatás során előkerült bizonyítékok alapján végül a haditengerészet is elismerte, hogy Keller van a képen.

Rosenthal, az AP fotóriportere a fotók elkészítésekor nem jegyezte fel a zászlót tartók nevét. A katonákat csak később, a Roosevelt-kormány kérésére azonosították.

Az Ivo Dzsima-i Szuribacsi-hegynél 1945 februárjában és márciusában lezajlott csata végén készült fotón, amelyen a hat katona kitűzi az amerikai zászlót, korábban szintén tévesen azonosították John Bradley közlegényként az egyik katonát, aki valójában Harold Shultz őrvezető volt. Ezt a hibát 2016-ban javították.

A haditengerészet a tévedés elismeréséről szóló közleményben kitért arra, hogy Gagnon ugyan nem tartotta a győzelmi zászlót a képen, de fontos szerepet játszott abban, hogy a zászló eljusson a magaslatra, ahol kitűzték.

„Tekintet nélkül arra, hogy ki szerepelt a fotón, a haditengerészet minden katonája, aki ott volt Ivo Dzsimánál, vagy a tengerről és a levegőből támogatta a szigeten folyó csatát, mindig hadseregünk dicső történelmének részese volt és lesz”

- hangsúlyozta a közlemény.

Harold Keller 1979-ben hunyt el az iowai Grinnellben.

Rosenthal az amerikai zászlót kitűző hat tengerészgyalogosról készített fotójával lett világhírű. Erről a fotóról mintázták az Arlingtoni Nemzeti Temetőben (Virginia állam) emelt Ivo Dzsima-emlékművet, amelyet 1954-ben avattak fel.

A fotó alapján készült arlingtoni emlékmű
Fotó: Karen Bleier / AFP

A Tokiótól 1200 kilométerre délre fekvő kis Ivo Dzsima-szigetnek stratégiai jelentősége volt, az amerikai hadsereg légi támaszpontot akart létrehozni rajta a Japán elleni invázióhoz. 1945. február 19-én 30 ezer amerikai tengerészgyalogos szállt partra a sziget délkeleti partján. A harcok öt héten át folytak, végül a 21 ezer fős japán helyőrség teljesen felmorzsolódott. A sziget meghódításában 6800 amerikai tengerészgyalogos vesztette életét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!