alkalmazkodik

2020.05.26. 06:37

Ritkán látható hópárducokat észleltek egy kazahsztáni város közelében

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a sebezhető fajok közé sorolt nagymacskát még a vadonban is csak nagyon ritkán látni, nemhogy városok közelében.

Illustration picture shows a snow leopard at the Pairi Daiza animal park, Thursday 07 November 2019, in Brugelette. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Forrás: AFP/BELGA PHOTO

Fotó: ERIC LALMAND

A vadonban is csak ritkán látható hópárducokat kaptak lencsevégre az elmúlt hetekben a kazahsztáni Almati közelében lévő egyik népszerű túraútvonalon, amelynek nagy részét lezárták a koronavírus-járvány miatt.

A fekete-fehér bundájú hópárduc Közép- és Dél-Ázsiában honos. Populációját kevesebb mint 10 ezer egyed alkotja. Kazahsztánban mára mindössze nagyjából 150 példány maradt belőle.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sebezhető fajok közé sorolt nagymacskát még a vadonban is csak nagyon ritkán látni, nemhogy városok közelében.

Az elmúlt hetekben azonban legkevesebb három állatot – egy magányos hímet és egy nőstényt a kicsinyével – sikerült lefilmezni egy mozgásérzékelős kameracsapdával, amelyet egy Almatihoz közeli mesterséges tónál helyezett ki a Snow Leopard Foundation nevű szervezet.

Az alapítvány zoológusa, Alekszej Gracsov szerint a három példány észlelése azért számít rendkívülinek, mert az Almatihoz közeli hegyekben mára mindössze nagyjából 20 hópárduc maradt.

A szakember szerint gyakori tévedés, hogy a hópárducok kizárólag magasan fekvő területeken fordulnak elő, valójában ugyanis sokkal közelebb élnek az emberekhez, mint azt a többség gondolná.

„Ez egy egyedülálló populáció, amely alkalmazkodik az emberi jelenléthez. Valószínűleg minden hópárduc lát embereket, autókat, napi rendszerességgel a várost, amely szép lassan elfoglalja az élőhelyét” – mondta Gracsov.

Az alapítvány hosszú távú terve, hogy a hópárducok tenyésztése és szabadon engedése révén segítse populációjuk regenerálódását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!