jó hír

2020.09.27. 09:40

Alábbhagyott az orrszarvúk illegális vadászata a karantén alatt

Látványosan csökkent az illegális tevékenység a világjárvány megállítására hozott korlátozások idején a Dél-afrikai Köztársaságban.

Forrás: Shutterstock

Az év első hat hónapjában az orvvadászok által elejtett rinocéroszok száma az előző évhez képest mintegy felére, 166-ra esett vissza a hivatalos statisztika szerint.

Az újranyitás idején azonban arra figyelmeztetnek a szakértők, hogy a világ legveszélyeztetettebb emlőseinek orvvadászata új erőre kaphat.

A rinocéroszok világnapján dél-afrikai szakértők és vadvédő aktivisták hangsúlyozták, hogy kétszeres erővel kell védeni az ország orrszarvú-populációját.

Március végén más korlátozások mellett leállították mind a nemzetközi, mind a belföldi utazásokat. Mostanra az ország fokozatosan újranyitott, október elsejétől a beutazás is lehetséges lesz.

„A karantén remek alkalom volt számunkra. Se külföldi, se hazai turizmus nem volt, az orvvadászok sem utazhattak, így fokozhattuk a védelmet” – mondta el Albi Modise, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

A Dél-afrikai Köztársaságban mintegy 20 ezer rinocérosz él, ami becslések szerint a világ teljes orrszarvú-populációjának 80 százalékát teszi ki. Súlyos csapást mért az országra az orvvadászat, amelyet a rinocérosztülök illegális kereskedelme éltet. Jelentősebb számú orrszarvú él Kenyában, Namíbiában és Zimbabwéban.

„Noha az orvvadászat idén visszaesett, a fellélegzés csak időszakos. A világjárvány okozta gazdasági válság, a turizmus csökkenése miatt valószínű, hogy egyesek elkeseredésükben vetemednek az orvvadászatra. A légi forgalom újraindulásával lehet, hogy ismét lebuknak csempészek orrszarvútülök-szállítmányokkal, ami arra utal, hogy újraéledt a kereskedelem” – magyarázta az AP hírügynökségnek Cathy Dean, a Save the Rhino szervezet ügyvezetője.

A dél-afrikai nemzeti parkokban orvvadászellenes csapatok működnek a rinocéroszok, elefántok és más vadak védelmében.

KwaZulu-Natal tartományban modern „okoskerítés” épült a Hluhluwe-iMfolozi rezervátum köré, amely azonnal jelet küld a vadőröknek, ha valaki be akarna lopódzni a nemzeti parkba, pontosan megjelölve, melyik ponton értek a védvonalhoz. „Már látható, ahogy a kerítés csökkentette az orvvadászok aktivitását” – írta közleményében Nomusa Dube-Ncube, a tartomány turisztikai és környezetvédelmi vezetője.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!