megkerültek

2021.03.04. 11:25

A Louvre visszakapott két reneszánsz műtárgyat 40 évvel ellopásuk után

A sisakot és egy páncéling hátrészét 1922-ben hagyományozta az intézményre a Rothschild család, és 1983. május 31-én lopták el máig nem tisztázott körülmények között.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Visszakapott két reneszánsz műtárgyat a párizsi Louvre szerdán, mintegy negyven évvel azután, hogy ellopták azokat.

A 16. századi mívesen megmunkált sisakot és egy páncéling hátrészét 1922-ben hagyományozta az intézményre a Rothschild család, és 1983. május 31-én lopták el máig nem tisztázott körülmények között.

Január közepén egy katonai antikvitás szakértőt felkértek arra, hogy becsülje fel a műtárgyak értékét egy bordeaux-i lakos örökségében, ő értesítette a rendőrséget arról, mire is bukkant.

A szakértő kétségeit a műtárgyak eredetéről megerősítették az után, hogy összevetették a reneszánsz darabokat a százezer ellopott műtárgyat magában foglaló Treima adatbázisban lévő műtárgyakkal – közölte Frédéric Malon rendőrfelügyelő, a szervezett bűnözés elleni részleg illetékese.

A bordeaux-i ügyészség által indított vizsgálat fogja kideríteni, hogyan is kerültek a család gyűjteményébe az ezüsttel, arannyal díszített, damaszkuszi technikával, valószínűleg egy milánói műhelyben 1560-80-ban készült műtárgyak.

„Biztos voltam abban, hogy egy napon előkerülnek, mivel ezek nagyon jellegzetes műtárgyak. Nem gondoltam azonban, hogy ilyen kedvező körülmények között, azaz Franciaországban, és hogy a két tárgy még mindig együtt van” – mondta Philippe Malgouyres, a Louvre örökségvédelmi főkurátora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!