a buzkasi sztárja

2021.04.27. 16:00

Megmérgezték az afgán csodalovat

A tulajdonos szerint irigyei ölhették meg a sztárlovat.

A rendkívül népszerű és értékes Szatara Vahs (Vahs csillaga) nevű lovat a hétvégén találta holtan a gazdája az északkeleti Badahsán tartományban. Az állatot felboncolták, és megállapították, hogy mérgezés áldozata lett. A tulajdonos szerint irigyei ölhették meg a sztárlovat.

Szatara Vahs volt a legnagyobb csillaga a lovaspólóhoz hasonló buzkasinak, az afgán nemzeti lovasjátéknak, amelyben a versenyzőknek egy lefejezett állat, többnyire kecske vagy borjú tetemét kell bejuttatniuk egy körbe.

Vahs csillaga olyan népszerű volt, hogy távoli tartományokból is nézők ezreit vonzotta Badahsánba, évek óta minden buzkasiversenyt megnyert a tartományban.

A rendkívüli állat eredetileg Oroszországból származik, gazdája, Hadzsi din Mohammed 40 ezer dollárért vásárolta néhány éve. Annyira vad volt, hogy eleinte Divanának (Őrült) nevezték, mert sokáig a legügyesebb lovasok sem tudták megzabolázni.

Afganisztán történelmében nem volt még egy ilyen ló, megölése hatalmas veszteség – mondta a Badahsáni Buzkasiegyesület vezetője, Mohammed Tahir Aszami, aki szerint rivalizálás állhat a bűnügy hátterében.

Gazdag kereskedők és befolyásos emberek nagy összegeket fektetnek a hasonló lovakba a térségben. Szatara Vahs gazdája azt mondta hétfőn, hogy 100 ezer dollárt is kínáltak az állatért, de ő nem adta el és „egymillió dollárért sem” vált volna meg tőle.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában