nem találják

2021.06.10. 10:56

Szakadékba veszett egy ismert belga sarkkutató Grönlandon

Szakadékba veszett Grönlandon Dixie Dansercoer, az extrém teljesítményeiről ismert belga sarkkutató – közölte szerdán a grönlandi rendőrség.

Snowstorm on Constable Point Airport Greenland . Biosphoto / Pierre Vernay / Polar Lys (Photo by Pierre Vernay / Polar Lys / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Forrás: Polar Lys / Biosphoto via AFP)

Fotó: Pierre Vernay

Az 58 éves férfi egy expedíción zuhant szakadékba a sziget nyugati, sarkkörön túli részén, Upernavik térségében. A mentők 40 méteres mélységig tudtak leereszkedni a hasadékba, de nem találták meg a kutatót, akit így halottnak nyilvánítottak.

A szerencsétlenül járt kutató egy 2200 kilométeres emberpróbáló expedíción vett részt a dél-grönlandi Narsarsuaq és a nyugat-grönlandi Qanaaq (nyugaton ismert nevén: Thule) között a kanadai Seb Audy társaságában és szélsárkányokkal húzatta magát a könnyebb előrehaladás érdekében.

– Egy, a határait feszegető kalandort és egy klímavédőt veszítettünk el

– reagált a négygyermekes kutató halálhírére Alexander De Croo belga kormányfő.

Dixie Dansercoer 1997 novembere és 1998 februárja között honfitársával, Alain Hubert-rel közösen sikerrel szelte át az Antarktiszt, 3900 kilométert megtéve sítalpakon.

Borítókép: Hóvihar Grönlandon / Illusztrációfotó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!