Hálószoba

2021.07.24. 14:00

Négy tipp, amivel sokáig szép marad az ágyneműhuzat

Ha szeretnénk sokáig és örömmel használni az ágyneműhuzatokat, érdemes figyelmet fordítani a textilek ápolására. A különböző anyagokból készített ágyneműhuzatoknak más-más igényeik vannak. A Lakáskultúra a Bonami szakértői segítségével utánajárt, hogyan érdemes ápolnunk, mosnunk őket.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bár nem tűnik nagy kihívásnak, de ágyneműhuzataink hosszabb élettartamáért érdemes tudatosan mosnunk, vasalnunk és szárítanunk. Ezúttal szakértői segítséggel vettük sorra a 4 legfontosabb tanácsot, melyek segítségével hosszú éveken át élvezhetjük kedvenc huzataink ölelését. Fontos, hogy az első használat előtt minden ágyneműt mossunk ki! Az, hogy hány fokon, nagyban függ az ágyneműhuzat anyagától – írja a Lakáskultúra.

Mossunk pontosan!

Érdemes mindig figyelnünk az adott termék mosási útmutatóját, ha netán ilyennel nem találkozunk, követhetjük a következőket:

 • Len és pamut ágyneműhuzatok: 40–60 Celsius-fokon mossuk őket, de elsődlegesen a gyártó ajánlása szerint. Az erősebb színű ágyneműhuzatok az ajánlásnál magasabb hőfokon mosva károsodhatnak is.
 • Flanel ágyneműhuzatok: 40 Celsius-fokon mossuk, így nemcsak a színüket, hanem puhaságukat is megőrzik.
 • Krepp ágyneműhuzatok: Alacsonyabb hőfokon kell mosni ezeket a darabokat, a 40 Celsius-fok ideális.
 • Tipp: Lehetőleg ne használjunk fehérítőt az ágyneműhuzatoknál, mivel gyengíthetik a szálakat. Az öblítő pedig gyengítheti az ágyneműhuzat légáteresztő és nedvességfelszívó képességét. Érdemes mindig ellenőrizni, hogy nincs-e valahol szakadás, és a gombok, illetve cipzárak rendben vannak-e? A lehető leghamarabb varjuk meg az elszakadt párnákat, huzatokat, és érdemes a helyükre illeszteni a meglazult gombokat is, nehogy beszoruljanak a mosógépbe.

  Ágyneműhuzatok szárítása és vasalása

  Lehetőleg ne tegyük szárítógépbe túl gyakran az ágyneműhuzatokat, mivel a magas hőmérséklet károsíthatja a textilszálakat és kifakíthatja a színeket. Kifordított állapotában vasaljuk az ágyneműket, enyhén nedves állapotban, és nem túl forró vasalóval, közepes hőmérsékleten. A krepp és a len ágyneműhuzatokat pedig nem kell vasalni. Csak teregetéskor ügyelnünk kell rá, hogy ne legyen gyűrődés a huzat anyagában, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz vasaláskor.

  Folttisztítás

  Foltos lett az ágyneműhuzat, és a mosógép nem szedte ki az anyagból? A zsíros foltokra szórjunk konyhasót, hagyjuk hatni néhány percig, majd mossuk le nedves szivaccsal. A vérfoltok eltávolításához készítsünk pasztát sóból és vízből, majd vizes szivaccsal dörzsöljük bele a foltba. A sókristályok kiszedik a vérfoltokat a szálakból. A verejtékfoltoktól pedig kevés citromsav segítségével szabadulhatunk meg. Ha házilag nem érünk el eredményt, vigyük vegytisztítóba az ágyneműhuzatokat!

  Ágyneműhuzatcsere

  A szakértők azt javasolják, nyáron másfél-kéthetente érdemes új ágyneműhuzatot húzni, míg a hűvösebb időszakban elegendő három hetente.

  Tipp: A selyem párnahuzat védi a hajszálakat a sérülésektől, nem szárítja a bőrt, és állítólag az öregedés jelei is észrevétlenebbek tőle.

  Borítókép: illusztráció

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!